Bioaktīvais stikls kā efektīva palēninātas izdalīšanās zāļu piegādes sistēma - Vaišļa, Anna Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Mezoporains bioaktīvais stikls (MBG) ir potenciāls materiāls kaulaudu neorganiskās fāzes aizvietošanai. To var arī izmantot aktīvo vielu, kā piemēram, rozmarīnskābe (RosAc), piegādei. Līdz ar to darbā tika sintezēti rozmarīnskābes un 58S vai 70S MBG kompozītmateriāli un pētīts to pielietojums aktīvo vielu piegādei, analizējot materiālu fizikālķīmiskās īpašība un veicot MBG un RosAc in vitro pārbaudes. Pētījuma rezultāti liecina, ka 0,3 un 0,5 mg MBG/ml veicina peļu preosteoblastu MC3T3-E1 šūnu proliferāciju, bet 0,375 mg/ml RosAc inhibē Pseudomonas aeruginosa un Staphylococcus aureus augšanu. RosAc saturs sintezētajos kompozītos pārsniedz 13 masas%. Pirmo 24 stundu laikā tika novērota strauja RosAc izdalīšanās no kompozītiem, bet 98 dienu laikā augstākais kumulatīvais izdalītais RosAc daudzums sasniedz 15% no kopējā RosAc satura kompozītā.

Mesoporous bioactive glass (MBG) is a potential substitute for the inorganic phase of the bone tissue. It can be used for the local delivery of biologically active compounds, such as rosmarinic acid (RosAc). Therefore, rosmarinic acid and 58S or 70S MBG composite materials were prepared, MBG and RosAc in vitro analysis was done, physicochemical properties of materials were evaluated, and the potential to be used as an active compound delivery system was studied. The results showed that 0.3 and 0.5 mg MBG/ml promoted mouse preosteoblast MC3T3-E1 cell proliferation, while 0.375 mg/ml of RosAc inhibited the growth of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. The highest content of RosAc in prepared composites exceeded 13wt%. During the first 24 hours, a rapid RosAc release from composites was observed, and the highest cumulative RosAc release over 98 days reached 15% of the total RosAc content in composites.
Bioactive glass as an effective sustained release drug delivery system
Keywords: Bioloģija; mezoporains bioaktīvais stikls; rozmarīnskābe; zāļu piegādes sistēmas; biosaderība; antimikrobiālās īpašības