Betulīnskābes ietekme uz teratokarcinomas šūnu līniju PA-1, plaušu vēža šūnu līniju A549 un adenokarcinomas šūnu līniju HeLa - Popēna, Ineta (Latvijas Universitāte, 2011)
Betulīnskābe ir triterpēnu grupas savienojums, kuru iespējams izolēt no bērza tāss un kuram piemīt pretaudzēju, anti-HIV un pretvīrusu iedarbība. Šī darba mērķis bija noskaidrot betulīnskābes ietekmi uz teratokarcinomas šūnu līniju PA-1, plaušu vēža šūnu līniju A549 un adenokarcinomas šūnu līniju HeLa. Darbā tika izmantota šūnu iekrāsošana ar propīdija jodīdu un iekrāsoto šūnu analizēšana FACS plūsmas citometrā. Iegūtie dati ļāva precīzi noteikt, kurā šūnas cikla fāzē šūnas atradās, savukārt pēc tā bija iespējams novērtēt, vai pētītajai vielai piemīt citotoksiska ietekme uz noteikto šūnu līniju. Pētījuma rezultāti liecina, ka betulīnskābei piemīt citotoksiska iedarbība uz PA-1 šūnu līniju un — mazākā mērā — uz A549 šūnu līniju. Turklāt pētījumā atklāts, ka betulīnskābe ietekmē arī šūnu adhēziju.

Betulinic acid is a compound belonging to triterpene class, and it can be isolated from the birch bark. Betulinic acid shows anticancer, anti-HIV and antiviral acitivity. This work was aimed to identify effects of betulinic acid on teratocarcinoma cell line PA-1, lung cancer cell line A549 and adenocarcinoma cell line HeLa. Staining with propidium iodide and analysis of stained cells in FACS flow cytometer was used. Obtained data showed precise distribution of cells at different stages of cell cycle. This served as a basis for evaluation whether the studied substance is cytotoxic to a particular cell line. Results from the study show that betulinic acid exerts cytotoxic effects on PA-1 cell line and — to a lesser extent — on A549 cell line. Besides, during the study it was found that betulinic acid affects cell adhesion as well.
Effects of Betulinic Acid on teratocarcinoma Cell Line PA-1, lung cancer cell line A549 and adenocarcinoma cell line HeLa
Keywords: Farmācija