Locītavu veselības uztura bagātinātāju apskats un aprite divās Rīgas un Daugavpils T/C aptiekās - Griņeviča, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Osteoartrīts ir bieži sastopama, hroniska, progresējoša, deģeneratīva skeleta saslimšana, kas parasti ietekmē ceļu, gūžas un rokas locītavas. Galvenie osteoartrīta simptomi ir locītavu stīvums, pietūkums un sāpes. Osteoartrīta sāpju un iekaisuma mazināšanai lieto nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, paracetamolu, kortikosteroīdus. Sāpes var preventēt arī ar dabīgiem līdzekļiem, tādiem kā glikozamīns, hondroitīns, kolagēns. Šī darba mērķis bija izpētīt uztura bagātinātājus locītavu veselībai, kā arī noskaidrot un analizēt to apriti divās Rīgas un Daugavpils t/c aptiekās gada laikā. Tika noskaidrots, ka locītavu veselības uztura bagātinātājiem ir dažādi sastāvi un devas, un ne visi satur optimālās diennakts devas. Vispieprasītākais locītavu veselības uztura bagātinātājs gan Rīgas t/c aptiekā, gan Daugavpils t/c aptiekā ir A Glikozamīns ar hondroitīnu.

Osteoarthritis is a common, chronic, progressive, degenerative skeletal disease, which commonly affects the knee, hip and hand joints. The main symptom of osteoarthritis is stiffness, swelling and pain. Non-steroidal anti-inflammatoru drugs, paracetamol, corticosteroids are most commonly used to reduce pain and inflammation of osteoarthritis. Pain can also be prevented by natural products such as glucosamine, chondroitin, collagen. The aim of this work was to study dietary supplements for joint health, as well as to find out and analyze movement at two Riga and Daugavpils pharmacies during the year. The study found that joint health supplements have different compositions and doses, and not all contain optimal daily dosages. The most demanded joint health supplement in both the Riga and the Daugavpils pharmacy is A glucosamine with chondroitin.
Review and movement of joint health food supplements in two shopping center pharmacies of Riga and Daugavpils
Keywords: Farmācija; Osteoartrīts; uztura bagātinātāji; aptieka; glikozamīns; hondroitīns