Savienojumu tipu noteikšana 3D modelī - Goldmanis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt sistemātiskus principus un to atbalstošu programmatūru, kas spēj klasificēt un izveidot atskaiti par BIM (Būves Informācijas Modelēšana) modeļa atlasītu elementu kopu savienojumiem. Klasifikācijas rezultāti dotu iespēju veikt augsta līmeņa modeļa analīzi – noteikt kļūdas modelī, noteikt modeļa sarežģītību. Kā arī paātrināt modeļa detalizāciju dodot iespēju tipveida savienojumus modelī ievietot automatizēti. Darbā aprakstīts, kādi ir nepieciešamie dati, kurus nepieciešams aprēķināt lai veiktu klasifikāciju. Metodes kā risināt potenciālas ātrdarbības problēmas modeļos ar lielu elementu apjomu. Konkrēti šajā darbā fokuss ir uz Tekla Structures BIM programmatūru, bet principi ir piemērojami jebkurai BIM modelēšanas programmatūrai.

The aim of this master’s thesis is to develop principles and their supporting software, which can classify and generate a report regarding selected object connections within a BIM (Building Information Modeling) model. Classification results would allow high–level model analysis – see mistakes in the model, determine its complexity. Also improve model detailing speed by providing the option to insert typical connections in the model automatically. This paper describes what necessary data needs to be calculated to successfully classify connections. Additionally described are methods how to solve potential speed computational problems when classifying models with large quantity of elements. Within the scope of this master’s thesis focus is on “Tekla Structures” BIM software, but the principles can be applied to any BIM modeling software connection classification.
Connection type determination in 3D model
Keywords: Datorzinātne; BIM; savienojumi; klasifikācija; automatizācija