Lunasīna satura noteikšana tritikāles graudos - Šaļimova, Natālija (Latvijas Universitāte, 2013)
Lunasīns ir 43-aminoskābju garš peptīds, kam piemīt antikancerogēnās, pretiekaisuma un holesterīna pazeminošas īpašības. Sākotnēji tas bija izdalīts no sojas pupām un vēlāk atrasts arī miežos, kviešos, rudzos un tritikālē. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot lunasīna saturu tritikāles genotipos 2012. gada ražā. Lunasīns tika atklāts jaunos, vēl nepētītos tritikāles genotipos, kā arī analizēts lunasīna saturs jau pētītās šķirnēs un salīdzināts ar iepriekšējo gadu rezultātiem. Lunasīna saturs tika noteikts ar iepriekš izstrādāto LC-MS/MS metodi. Pēc lunasīna koncentrācijas (μg/g miltu) pētītās tritikāles genotipus var sakārtot šādā dilstošā secībā: Dinaro > 388 > 444 > 489 > 381 > DSGU 10/94 > 0317-14 > 0213-22. Visvairāk lunasīna saturēja Dinaro tritikāles graudi – 3837 μg/g. Izrādījās, ka lunasīnu satur visi pētīti tritikāles genotipi, kas liecina par to, ka tritikālei ir liels potenciāls cilvēku uzturā.

Lunasin is 43-aminoacid long peptide with anticancerogenic, anti-inflammatory and cholesterol-reducing properties.It was originally isolated from soybeans and later found in barley,wheat,rye and triticale. The aim of the study was to determine the content of lunasin in triticale genotypes in the harvest of 2012.Lunasin was discovered in new earlier not studied triticale genotypes, as well as the content of lunasin was analyzed in already studied triticale genotypes and compared with the results from previous years.The content of lunasin was determined by the previously developed LC-MS/MS assay.According to concentration of lunasin (μg/g flour) in descending order studied triticale genotypes can be sorted as follows: Dinaro>388>444>489>381>DSGU 10/94>0317-14>0213-22.The highest amount of lunasin contained variety Dinaro – 3837μg/g. Results show that all studied triticale genotypes contain lunasin.Therefore we suggest in the future a great potential in human human diet of the triticale.
Measurement of content of lunasin in triticale
Keywords: Farmācija