Ūdens resursu noteikšana Latvijas upju baseinos - Klimko, Renāte (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba nosaukums ir „Ūdens resursu noteikšana Latvijas upju baseinos”. Šajā darbā tiek apskatīti ilggadīgi vidējie noteces lielumi pieciem Latvijas upju baseiniem: Aiviekstes, Gaujas, Lielupes, Salacas un Ventas. Šie noteces raksturlielumi ir nepieciešami lai varētu noteikt un raksturot ūdens resursu kvalitatīvos un kvantitatīvos lielumus. Pēc Tissena izohiētu metodes Latvijas upju baseiniem tika noteikts noteces slānis (R, mm), kā arī pārējie noteces raksturlielumi noteces apjoms (W, m3), noteces modulis (q, l/s•km2) un caurplūdums (Q, m3/s). Pētāmajām upju sistēmām tika noteikta upju (teču) skaits, kārta un bifurkācijas rādītājs pēc A.N. Štrahlera metodes. Upju kārtu iedalījumi ir uzskatāmi attēloti kartogrāfiskajā materiālā. Trijiem no izvēlētajiem Latvijas upju baseiniem (Aiviekstei, Gaujai un Ventai) ir piecas upju kārtas, savukārt Salacas upes baseinam ir tikai četras kārtas un Lielupes baseinam ir sešas kārtas. Maģistra darbs sastāv no 5 nodaļām, kurās iekļautas 28 tabulas un 56 attēls kopā ar kartogrāfisko materiālu. Atslēgas vārdi: ūdens resursi, bifurkācijas rādītājs, notece, Latvijas upju baseini.

The theme of master paper is „ Quantification of Water Resources in Latvian River Basins”. This work presents long - term average runoff values for five Latvian river basins: Aiviekste, Gauja, Lielupe, Salaca and Venta. These values are used to determine and describe qualitative and quantitative measurements of water resources. For runoff layer (R, mm), runoff volume (W, m3), runoff module (q,l/s •km2) and flow rate (Q, m3/s) determination was used Thissen isohyetal method for Latvian river basins. For all studied rivers there are determined streams, order of rivers and their bifurcation ratio using A.N. Strahler’s methods. The classification of streams order is showed in the cartographical material. Three of Latvian river basins, which are chosen for study, (Aiviekste, Gauja, Venta) have five stream orders, one of them (Salaca) has four stream orders and Lielupe’s basins has six stream orders. The master paper consists of 5 chapters, there are added 56 illustrations with cartographic material and 28 tables. Key words: Water resources, bifurcation ratio, runoff, Latvian river basins.
Quantification of Water Resources in Latvian River Basins
Keywords: Ģeogrāfija