Gaisa temperatūras ekstrēmu un to ietekmju izvērtējums Latvijā - Maderniece, Evita (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbā „Gaisa temperatūras ekstrēmu un to ietekmju izvērtējums Latvijā” ir izvērtēti silto un auksto gaisa temperatūras ekstrēmu ilglaicīgās izmaiņas pēc Latvijas meteoroloģiskajās novērojumu staciju datu rindām. Pētījumā tiek skaidrots kādu ietekmi uz tautsaimniecības nozaru attīstību var radīt maksimālo un minimālo gaisa temperatūras ekstrēmu pieauguma vai samazinājuma tendences. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt gaisa temperatūras ekstrēmus un to potenciālo ietekmi dažādās tautsaimniecības nozarēs Latvijā. Pētījuma rezultāti parādīja, ka vērojama būtiska negatīva tendence sala un ledus dienu, kā arī auksto nakšu ilglaicīgo izmaiņu raksturā. Visās pētījumā izvēlētajās novērojumu stacijās aukstie gaisa temperatūru klimata indeksi uzrāda būtisku samazinājumu. Siltie gaisa temperatūras ekstrēmu indeksi - vasaras dienas, tropiskās naktis un siltās naktis kopumā parāda pieaugumu. Tajā pat laikā statistiski būtiskas izmaiņas nav konstatējamas visās pētījumam izvēlētajās novērojumu stacijās, jo to atkārtošanās biežums ir pārāk zems un ir nepieciešams analizēt ievērojami garākas datu rindas. Darbā tiek izvērtētas šo indeksu vidējās vērtības un potenciālā ietekme uz trim nozarēm: lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares, kā arī uz cilvēku veselību.

Master's thesis " The assessment of air temperatures extremes and their impact in Latvia" are evaluated hot and cold air temperature extremes for long-term changes in Latvian meteorological observation stations data rows. The study explains the impact economic sectors, that - can be caused by increase or decrease of maximum and minimum air temperature extremes. Master's thesis aims to assess the extreme temperatures and the potential impact to different economic sectors in Latvia. Results of the study showed that there is a significant negative trend for frost and ice days as well as cold nights in the character of long-term change. All observation stations in the study showed a significant reduction of cold temperature climate indices. Warm air temperature extremes indices - summer days, tropical nights and warm nights show an increase. At the same time, a statistically significant change is not detectable in all study selected observation stations, because the occurrence frequency is too low and there is need to analyze significantly longer data series. The study evaluates the average value of the indecies and the potential impact on three sectors: agriculture and forestry, as well as on human health.
The assessment of air temperatures extremes and their impact in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; klimata indeksi; vasaras dienas; tropiskās naktis; lauksaimniecība; mežsaimniecība