Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu liecības Jaunzušu purva nogulumos - Ruzaiķis, Dzintis (Latvijas Universitāte, 2016)
Ruzaiķis Dz., 2016. “Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu liecības Jaunzušu purva nogulumos”. Bakalaura darbs, Rīga, Latvijas universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeogrāfijas nodaļa. Bakalaura darba izstrādes gaitā pētīti Jaunzušu purvā holocēna laikā uzkrājušies nogulumu slāņi un rekonstruētas paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņas nogulumu uzkrāšanās gaitā. Pētījumā tika izmantotas lauka darba metodes, tai skaitā ģeoloģiskā urbšana, nogulumu vizuālā novērtēšana, dokumentēšana un paraugu ievākšana analīzēm, kā arī laboratorijas pētījumu metodes - nogulumu karsēšanas zudumu, kūdras sadalīšanās pakāpes, kūdras botāniskā sastāva un gitijas bioloģiskā sastāva analīzes, to interpretācija. Visi laboratorijas darbi tika veikti Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, Kvartārvides laboratorijā. Pētījumā veikto analīžu rezultāti norāda uz to, ka Selēku-Jaunzušu ieplakā esošais Jaunzušu purvs veidojies aizaugot paleoezeram, kurš pastāvēja leduslaikmeta beigu posmā. Pētījumā izmantoto metožu analīžu rezultāti atspoguļo paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņas Jaunzušu purva nogulumu veidošanās laikā holocēnā. Bakalaura darbs satur 41 lappuses, 17 attēlus. Raksturvārdi: Jaunzušu purvs, kūdra, gitija, ezers, botāniskais sastāvs

Ruzaikis Dz., 2016. “Records of paleogeographical condition changes in the sediments of Jaunzušu bog”. Bachelour’s Thesis, Rīga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth sciences, Department of Geography. Sediment layers from the Jaunzušu bog have been studied in the frame of the Bachelour’s work and changes in paleogeographical conditions during their accumulation have been reconstructed. Investigation has been based on the field studies, including geological coring, sampling, sediment evaluation and documentation as well as laboratory studies which include sediment Loss on Ignition, peat decomposition degree, peat botanical composition and gyttja biological composition analyses method and data interpretation. The results of the analysis carried out in the study point to the existence of palaeolake in the Jaunzušu bog during the Late Glacial time. Results of sediment analysis carried out in the study reflect changes in paleogeographical conditions in the Jaunzušu bog during lake and mire deposit formation in the Holocene. This Bachelor Thesis contains 41 pages and 17 figures. Key words: Jaunzušu bog, peat, gyttja, lake, botanical composition
Records of peleogeographical condition changes in the deposits of Jaunzušu bog
Keywords: Ģeogrāfija; Jaunzušu purvs; Kūdra; Gitija; Ezers; Botāniskais sastāvs