ITIL principu realizācija IT departamenta darbā šodien un nākotnē - Bazaļickis, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā ir apskatīta ITIL (Information Technology Infrastructure Library) pārvaldības procesu adaptācija A/S „Parex banka” IT departamentā. Teorētiskajā daļā ir detalizēti aprakstīti ITIL pamati un dots IT pakalpojumu pārvaldības operatīvo un plānošanas procesu skaidrojums. Kā arī šo procesu veidošanas noteikumi, funkcionēšanas organizācijā un starpprocesu komunikācija. Darbā arī aprakstīts kompānijas Hewlett-Packard programmrīks „HP OpenView Service Desk”, kuru IT departaments izmanto procesu dzīves cikla automatizācijai un kontrolei. Apskatītas šī rīka funkcijas un pamata moduļi. Izskatīta bankas IT dienesta darbība un struktūra. Darbā ir aprakstīti gan jau ieviestie procesi, gan tie procesi, kurus plānots realizēt nākotnē. Tiks veikts un aprakstīts procesu brieduma līmeņa novērtējums. Analizējot procesu brieduma līmeni un fiksētās problēmas, tiks sagatavotas rekomendācijas, kā izmantojot ITIL vadlīnijas var uzlabot IT departamenta sniegto pakalpojumu un darbības kvalitāti uzņēmumā.

The paper examines ITIL (Information Technology Infrastructure Library) management process adaptation in the IT department of A/S „Parex banka”. The theoretical part provides a detailed description of ITIL principles and gives explanation of IT service operative and planning processes. As well as the regulations for establishing these processes, functioning in the organization and interprocessing communication. The paper also discusses company’s Hewlett-Packard produced software tool „HP OpenView Service Desk” that is used by the IT department for the control and automatization of the process life cycle. The subjects of the discussion are the functions and base modules. As well the bank’s IT office operation and structure is reviewed. The paper describes the processes that are already implemented as well as the ones that are planned to be realized in the future. The maturity level evaluation will be carried out and described. Analysing the maturity level and stated problems of the processes, the recommendations will be prepared how ITIL guidelines can improve the quality of the services and the operation of the IT department in the company.
Realization of ITIL principles in the work of IT department today and in the future
Keywords: Datorzinātne