Vispārzināmi fakti un procesuālā prezumpcija civilprocesā. - Katkovska, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Vispārzināmi fakti un procesuālā prezumpcija”. Vispārzināmi fakti un civilprocesuālā prezumpcija ir viena no tiesas vismazāk ierobežotajām iespējām atbrīvot personas no pierādīšanas pienākuma, veicot atkāpi no visbūtiskākās civilprocesa sastāvdaļas, skatīt lietu pēc sacīkstes principa. Autore izvēlējās maģistra darba tēmu pētīt šaurākā diskursā, proti, Darba tiesību nozarē. Pētījums tika veikts pamatā apskatot jēdziena nozīmi civilprocesā vispārīgi un tad, kopsakarā ar izvēlēto civiltiesību nozari. Pētījumā autore apzināsies pierādījumu un pierādīšanas pienākumu juridisko dabu kopsakarā ar Civilprocesa likuma 96. pantā norādītajiem pierādīšanas pienākuma izņēmumiem, izpētīs civilprocesuālās prezumpcijas un vispārzināmu faktu vispārīgo jēdzienu, to būtību, kā arī analizēs minētos jēdzienus Darba tiesību nozarē, nosakot tiesu praksē atzītus piemērus un to ietekmi uz pierādīšanas pienākumu. Pētījums sastāv no 4 nodaļām un 17 apakšnodaļām, ievada un kopsavilkuma.

The theme of the Master’s thesis is “Well known facts and procedural presumption in civil proceedings”. Well-known facts and the presumption of civil procedure is one of the least restricted possibilities for a court to release persons from the burden of proof by derogating from the most important component of civil procedure, see the case on an adversarial basis. The author chose to study the topic of the master's thesis in a narrower discourse, namely, in the field of Labour Law. The research was carried out mainly by looking at the meaning of the concept in civil proceedings in general and then in connection with the chosen areas of civil law. In the study, the author is aware of the legal nature of the burden of proof and the burden of proof in relation to the exceptions to the burden of proof set out in Article 96 of the Civil Procedure Law, will study the essence of the general concepts of civil procedural presumptions and well-known facts, as well as will analyse the mentioned concepts in the area of Labour Law, identifying examples recognized in case law and their impact on the burden of proof. The work consists of 4 chapters, 17 sub-chapters, introduction and summary
Well known facts and procedural presumption in civil proceedings.
Keywords: Juridiskā zinātne; Pierādīšana; pierādījumi; pierādīšanas pienākums; atbrīvošana no pierādīšanas; procesuāla prezumpcija