Nosaukums - Zemfrekvences magnētiskā lauka (50 Hz, 500 µT) ilglaicīga ietekme uz modeļorganismu Drosophila melanogaster - Kudeikins, Maksims (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā tika pētīta zemfrekvences elektromagnētiskā lauka (EML) (50 Hz, 500 µT) ilglaicīga ietekme uz ģenētikas modeļorganisma Drosophila melanogaster vairošanos, lokomotoro aktivitāti un antioksidatīvo sistēmu. Darba molekulārajā daļā, tika veiktas PCR reakcijas un PCR produktu sekvencēšana, kā arī katalāzes tests, tādējādi novērtējot zemfrekvences elektromagnētisko lauku kā vienu no oksidatīvā stresa iespējamo cēloni. Pēc ietekmētās populācijas D. melanogaster fosfolipīdu glutationa peroksidāzes (PHGPx1) gēna promotera fragmenta sekvencēšanas introna rajona sekvencē tika atrastas nukleotīdu izmaiņas.

Long-term effects of the extremely low - frequency electromagnetic radiation (50 Hz, 500 µT) on the Drosophila melanogaster. The aim of the study was to determine the long – term impact of extremely low - frequency (50 Hz, 500 µT) electromagnetic field (LF-EMF) on reproductive, biochemical and locomotional and genetical parameters of model organism Drosophila melanogaster. In the molecular part of the work, PCR reactions and sequencing of PCR products were performed, as well as a catalase test, thus evaluating the LF-EMF as one of the possible factor which causes an oxidative stress. Sequencing results of promoter and intron part of the PHGPx1 gene showed some nucleotide substitutions.
Long-term effects of the extremely low-frequency electromagnetic radiation (50 Hz, 500 µT) on the Drosophila melanogaster
Keywords: Bioloģija; zemfrekvences elektromagnētiskais lauks (50 Hz, 500 µT); Drosophila melanogaster; fosfolipīdu hiperoksīda glutationa peroksidāze; sekvencēšana; katalāze