Tiesības uz valsts apmaksātu advokātu un juridisko palīdzību - Jurševica, Inguna (Latvijas Universitāte, 2017)
Tiesības uz valsts apmaksātu juridisko palīdzību izriet no Satversmes 92. panta un tās ir cieši saistītas gan ar personas tiesībām uz taisnīgu tiesu, gan arī tieši sasaucas ar personas tiesībām uz pieeju tiesai. Ir nepieciešams, lai valsts nodrošinātu, ka katrai personai ir pieeja tiesai, jo tā ir demokrātiskas un tiesiskas valsts būtiska sastāvdaļa. Ir ļoti svarīgi, lai persona varētu aizstāvēt savas tiesības un tiesiskās intereses tiesā neatkarīgi no tās finansiālā stāvokļa. Valsts nodrošina bezmaksas juridisko palīdzību tādām personām, kam tas ir nepieciešams, bet kuras pašas sev juridisko palīdzību nevar nodrošināt, to finansiālā stāvokļa dēļ. Valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības institūts Latvijā pastāv no 2005. gada. Šajā laikā ir veikti vairāki grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā, kas regulē valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības institūtu Latvijā, gan arī ir izveidojusies judikatūra šajā jautājumā. Lai gan juridiskās palīdzības nodrošināšana Latvijā kopš 2005. gada ir būtiski attīstījusies, tomēr joprojām pastāv aspekti, kurus būtu nepieciešams pilnveidot, lai juridisko palīdzību varētu nodrošināt katrai personai, kurai tā ir patiešām nepieciešama un lai nodrošinātu progresīvu Latvijas tiesību sistēmas attīstību. Šajā sakarā noteikti jāmin, ka, neskatoties uz starptautisko tiesu praksi, progresīva būtu valsts apmaksātas juridiskās palīdzības nodrošināšana konstitucionālās sūdzības ietvaros.

The right to state-funded legal aid is arising from Article 92 of Latvijas Republikas Satversme. It is closely associated with both Latvia being a democratic and legal state and the individual's right to a fair trial, as well as directly in tune with the individual's right to access to court. It is necessary for the state to ensure that every person has access to the court, because Latvia is democratic and legal state and access to court is an essential part of our society. It is very important for a person to be able to defend their rights and legitimate interests in court, regardless of its financial situation. The State shall provide free legal assistance to persons who need it, but who cannot provide legal assistance for themselves, thereby facilitating access to justice. State guaranteed legal aid as an institute, was established in Latvia on 2005. At this time, a number of amendments to the State Legal Aid Act governing State Legal Aid have been made and also case law on this issue has been developed. Although state-funded legal aid has developed significantly since 2005, there are still aspects, which need to developing, so that legal assistance could be provided to each person to whom it is really needed. In this context, certainly it should be mentioned that in spite of international jurisprudence, state-funded legal aid should be provided within the framework of the constitutional complaint.
Right to state-funded lawyer and legal aid
Keywords: Juridiskā zinātne; persona; advokāts; juridiskā palīdzība; procesu īpatnības