Apzināti nepatiess ziņojums (Krimināllikuma 298. pants) - Veits, Oskars (Latvijas Universitāte, 2024)
Apzināti nepatiess ziņojuma problēma izpaužas tajā apstāklī, ka mūsdienās par šo noziedzīgo nodarījumu daudz tiek runāts un skaidrots, taču tā apkarošana nav līdz galam sekmējusies. Darba mērķis ir apskatīt atbildības par apzināti nepatiesu ziņojumu regulējumu Latvijā šobrīd un arī vēsturiski, kā arī tā regulējumu ārvalstīs, lai iegūtu skaidrāku priekšstatu par šo noziedzīgo nodarījumu un tā iespējamiem apkarošanas veidiem. Pētījuma uzdevumi ir šādi: analizēt krimināltiesisko literatūru par noziedzīgā nodarījuma sastāvu; apskatīt un analizēt vairākus tiesu prakses piemērus; izpētīt Latvijas un citu valstu normatīvos aktus, kuri regulē šo noziedzīgo nodarījumu. Darba gaitā tiks izteikti vairāki priekšlikumi Krimināllikuma papildināšanai, kā arī šī noziedzīgā nodarījuma sastāva elementi tiks raksturoti sīkāk, kas, tai skaitā, atvieglos šī noziedzīgā nodarījuma nošķīrumu no citiem noziegumiem.

The problem of a deliberate false report (also known as – false accusation) is manifested in the fact that nowadays a lot is talked and explained about this criminal offense, but its combating has not been fully successful. The aim of the work is to examine the regulation and criminal liability of knowingly false reporting in Latvia at present and also historically, as well as its regulation in foreign countries, in order to get a clearer picture of this criminal offense and possible ways of combating it. The tasks of the research are as follows: to analyze the criminal law literature on the composition of the criminal offense; view and analyze several examples of judicial practice; to study the laws and regulations of Latvia and other countries that regulate this criminal offense. In the course of the work, several proposals for supplementing the Criminal Law will be made, as well as the elements of the composition of this criminal offense will be described in more detail, which, among other things, will make it easier to distinguish this criminal offense from other crimes.
Deliberately false report (Section 298 of Krimināllikums)
Keywords: Juridiskā zinātne; Krimināllikums; ziņojums; atbildība; sods; regulējums