Jaunu sportistu trauksmes un stresa izjūtas saistība ar izdegšanu - Dzergača, Daina (Latvijas Universitāte, 2021)
KOPSAVILKUMS Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv sakarība starp sportistu izdegšanas trim dimensijām – fizisko nogurumu, sporta vērtības samazināšanos un pazeminātu sniegumu - ar stresa, trauksmes līmeni, tā saistību ar traumatisma līmeni. Pētījumā piedalījās dažādu sporta veidu 104 abu dzimumu sportisti, Latvijas izlases dalībnieki, vecumā no astoņpadsmit līdz divdesmit gadiem. Pētījumā tika izmantota DASS-21 aptauja bez depresijas skalas un Sportistu izdegšanas aptauja. Aptauja tika papildināta ar četriem traumu smaguma pakāpi precizējošiem jautājumiem. Tika pierādīta cieši nozīmīga sakarība starp stresu un trauksmi, vidēji nozīmīga starp sportistu izdegšanas trim dimensijām un stresu, trauksmi. Netika apstiprināta fizisko traumu sakarība ar sportistu pašsajūtas aptaujas elementiem, stresu vai trauksmi. Korelācijas atklāja arī vidēji ciešu emocionālo traumu sakarību ar dzimumu, fizisko nogurumu, stresu un trauksmi. Atslēgas vārdi : stress, trauksmes līmenis, jauno sportistu pašsajūta, aptaujas, sakarība, traumas.

SUMMARY The aim of the study was to find out whether there is a relationship between the three dimensions of athletes' well-being - physical fatigue, reduced sports value and reduced performance with stress, anxiety, how it relates to the level of trauma. The study involved 104 athletes of different sports, participants of both sexes, from 18 to twenty years of age. The study used the DASS-21 survey, with the depression subdivision removed, and the Athlete Well-Being Survey. Four questions were added to clarify the severity of the injuries. There was a strong relationship between stress and anxiety, a moderately significant relationship between the three dimensions of athletes' well-being and stress and anxiety. There was no correlation between physical injuries and the elements of the athletes' well-being survey, stress, anxiety. Showed moderate emotional correlation with gender, physical fatigue, stress, and anxiety. Keywords: stress, anxiety level, well-being of young athletes, surveys, correlation, injuries
Relationships among anxiety, perceived stress, and burnout in young athletes
Keywords: Sporta zinātne; stress; trauksmes līmenis; jauno sportistu pašsajūta; aptaujas; sakarība