Melnkalniešu nacionālās identitātes veidošana pēc neatkarības iegūšanas 2006.gadā - Veigurs, Matīss (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Melnkalniešu identitātes veidošana pēc neatkarības iegūšanas 2006. gadā” apskata nacionālisma politiku Rietumbalkānos. Izvēlētais Melnkalnes gadījums ir aktuāls, jo ir saasinājušies strīdi starp melnkalniešu un serbu politiskākajām partijām. Melnkalniešu un serbu tuvo identitāšu robežas ir neskaidras, tomēr valstī virsroku gūst rīcībpolitikas ar melnkalniešu identitātes veidošanas elementiem. Darbā izvirzīta hipotēze: Melnkalne veic mērķtiecīgu valsts un nācijas konsolidāciju uz melnkalniešu identitātes bāzes. Pētījumā secināts, ka Melnkalnē notiek politiski vadīta identitātes konstruēšana, kas sekmē valsts un nācijas konsolidācijas procesu. Šo tēmu nepieciešams pētīt ilgstoši vismaz turpmāko 10 gadu griezumā, jo tā turpina attīstīties pētījumā aplūkotajos ietvaros.

Bachelor thesis „Montenegrin Nation-building After Gaining Independence on 2006” looks at politics of nationalism in contemporary Western Balkans. The case of Montenegro is very topical because Montenegrin and Serb political parties are going into confrontation. The boundaries of extremely close identities of Serbs and Montenegrins are vague, but somehow there are many policies carried out on the basis of Montenegrin identity. There is hypothesis created: Montenegro does targeted consolidation of state and nation on the basis of Montenegrin identity. It is concluded that hypothesis is right – Montenegro is politically creating identity which affect the process of state and nation consolidation. This topic should be researched in a long-term, at least for the next ten years because it is still evolving in the terms of this research.
Montenegro nation-building after gaining independence on 2006
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)