Ķermeņa tēla saistība ar psiholoģisko labklājību un trauksmes izjūtu šķirtām sievietēm pusmūžā, kas dzīvo bez partnera - Krištala, Alise (Latvijas Universitāte, 2015)
Tika pētītas šķirtās pusmūža vecuma sievietes, kas dzīvo bez partnera, lai noskaidrot vai pastāv saistības starp ķermeņa tēlu, psiholoģisko labklājību un trauksmi. Lai salīdzināt, vai pastāv atšķirības starp ķermeņa tēlu, psiholoģisko labklājību un trauksmi precētām un šķirtām sievietēm pusmūžā, tika izveidota kontrolgrupa. Pētījumā piedalījās 30 precētas un 30 šķirtās sievietes vecumā no 40 līdz 60 gadiem, ar agustāko izglītību, strādājošās, ar ienākumu līmeni vidēji 500-700 eiro mēnesī, bērnu skaits no 1 līdz 3. Lai izvērtēt ķermeņa tēla uztveri tika pielietota „Ķermeņa tēla uztveres aptauja” (Slade, 1990). Trauksmes izvērtēšanai tika pielietota „Spiberga trauksmes aptauja” (Spilberger, 1983). Savukārt psiholoģiskās labklājības izvērtēšanai tika pielietota pašnovērtēšanas aptauja “Multidimensionālais psiholoģiskās labklājības modelis” (Ryff, 1989). Rezultātā atklāts, ka pastāv saistības starp ķermeņa tēlu, psiholoģisko labklājību un trauksmi šķirtām sievietēm, kas dzīvo bez kopdzīves partnera un vairākas statistiski nozīmīgas atšķirības ar kontrolgrupu.

The study is to find out whether there is a correlation between body image, psychological well-being and anxiety in divorced middle age women living without a partner. To compare whether there are differences between the body image, psychological well-being and anxiety for married and divorced middle aged women the control group was added. The study included 30 married and 30 divorced women aged 40 to 60 years, with higher education, working, with an average income from 500 to 700 euros per month, the number of children from 1 to 3. In order to evaluate body image perception " Body Image Questionnaire" (Slade, 1990) was used. To evaluate anxiety " State –Trait Anxiety Inventory" (Spilberger, 1983) was applied. To evaluate psychological well-being “Scales of Psychological Well-Being" (Ryff, 1989) was used. As a result, it was found that there is a correlation between body image, psychological well-being and anxiety in divorced women who lives without cohabiting partner and a number of statistically significant differences to the control group.
Body image based on psychological well-being and anxiety of divorced middle-aged women who live without a partner
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa tēls; trauksme; sievietes pusmūžā; psiholoģiskā labklājība