Potenciālais IKP, tā novērtēšanas metodes un situācija Latvijā - Kasjanovs, Igors (Latvijas Universitāte, 2009)
Šobrīd, kad Latvijas tautsaimniecība piedzīvo ievērojamu strukturālu korekciju, ir nepieciešami instrumenti, ar kuru palīdzību var novērtēt tās ciklisko pozīciju. Šāds instruments ir potenciālais IKP uz izlaižu starpības, kuru novērtēšana gan šobrīd pēc Eiropas Komisijas vienotas metodoloģijas nav iespējama, jo tās izmantošana sniedz nekorektus un analīzē neizmantojamus datus. Maģistra darba ietvaros autors izstrādā metodi, ar kuras palīdzību turpmāk būtu jāveic potenciālā IKP līmeņa novērtēšana Latvijā un atsevišķās ES „jaunajās dalībvalstīs”. Šis maģistra darbs var tikt izmantots kā teorētisks materiāls attiecībā uz ekonomikas cikliskumu, potenciālo IKP un cikliski koriģēto budžeta bilanci. Tāpat balstoties uz šo maģistra darbu tiks sniegti priekšlikumi potenciālā IKP metodoloģijas uzlabošanai Eiropas Komisijas Ekonomiskās politikas komitejas Izlaižu starpības darba grupas sanāksmē. Atslēgvārdi: Potenciālais IKP, izlaižu starpība, ekonomikas cikli

At the moment, the economics of Latvia are facing notable structural correction; special instruments are needed to determine the cyclical position. Potential GDP and output gap are useful tools for that, but the results which are estimated by the common methodology of the European Commission are non-reliable and they are not usable in cross-country compartment, especially in the case of “New Member States”. In this diploma work author develops a method by which the further estimations of Potential GDP in Latvia and some „New Member States” of the European Union should be made. This diploma work can be used as a theoretical material as regards to economic cycles, potential GDP and cyclically adjusted budget balance. The propositions of this diploma work according to the newly developed methodology will be presented to the members of Economic Policy Committee Output gap working group of the European Commission. Keywords: Potential GDP, Output gap, Economic cycles.
Potential GDP, its Estimation Methods and the Situation in Latvia
Keywords: Ekonomika