Kukaiņu kā jaunās partikas uzturvielu biopieejamība - Cīrule, Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā darbā analizēta kalcija un hitīna savienojumu ietekme uz nehēma dzelzs teorētisko biopieejamību. Darbs sniedz ieskatu kukaiņos kā potenciālu alternatīvu dažādiem pārtikas produktiem. Iegūtie rezultāti apstiprina, ka dzelzs uzņemšana cilvēka organismā var tikt ierobežota, ja uzturā tiek lietoti kukaiņi.

This work analyses the impact of calcium and chitin compounds on non-heme iron bioaccessibility. The work provides insight into insects as a potential alternative to various food products. The obtained results confirm that iron intake in the human body can be limited if insects are consumed.
Bioaccessibility of Nutrients from Insects as a Novel Food
Keywords: Bioloģija; teorētiskā biopieejamība; pārtikas alternatīva; mājas circenis; inhibīcija; kalcijs