K2 un RbCs molekulu ierosināto stāvokļu augstas izšķirtspējas spektroskopija - Lapiņš, Ādams (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā maģistra darbā pētīti sārmu metālu divatomu molekulu -- K$_2$ un RbCs -- pirmie ierosinātie stāvokļi: $A^1\Sigma^+\sim b^3\Pi$ stāvokļu komplekss K$_2$ molekulai un $c^3\Sigma^+$ stāvoklis RbCs molekulai. Pētījumā izmantotā metode ir lāzera inducētās fluorescences reģistrēšana ar augstas izšķirtspējas Furjē transformācijas spektrometru. Tika reģistrēti un analizēti apmēram $170$ K$_2$ spektri, kā rezultātā $A^1\Sigma^+\sim b^3\Pi$ kompleksam iegūtas vairāk nekā $4000$ jaunas termu enerģiju vērtības visā saistīto stāvokļu enerģiju un starpkodolu attālumu diapazonā. Pielietojot deperturbācijas modeli, eksperimentālās vērtības tika reproducētas ar kļūdu $0.01\ \si{cm^{-1}}$, kas atbilst eksperimentālo mērījumu precizitātei. Tika reģistrēti un analizēti $130$ RbCs spektri, kā rezultātā RbCs molekulas $c^3\Sigma^+$ stāvoklim iegūtas apmēram $700$ termu enerģiju vērtības.

In this master's thesis the first excited states of alkali metal diatomic molecules -- K$_2$ and RbCs -- are explored: a complex of $A^1\Sigma^+\sim b^3\Pi$ states for the K$_2$ molecule and a $c^3\Sigma^+$ state for the RbCs molecule. The experimental approach in this study is based on observation of laser-induced fluorescence with a high-resolution Fourier transform spectrometer. About $170$ K$_2$ spectra were recorded and processed, resulting in experimental data field of about $4000$ term values in the entire bound energy range, which was used to create the deperturbation model. When applied, this deperturbation approach could reproduce the experimental term values with the experimental accuracy of $0.01\ \si{cm^{-1}}$. For the $c^3\Sigma^+$ state in RbCs molecule about $130$ new spectra were recorded and processed, which resulted in 700 term value energies data field.
High resolution spectroscopy of excited states in K2 and RbCs molecules
Keywords: Fizika un astronomija; Divatomu molekulas; Furjē transformācijas spektroskopija; Lāzers; Lāzera inducētā fluorescence