Mikrosakāžu parametri un skata fiksācijas stabilitāte - Valujeva, Liene (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 38 lapaspusēm. Tas satur 24 attēlus, 1 tabulu, 1 pielikumu un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija noskaidrot vai fiksācijas stabilitāte ir atkarīga no mikrosakāžu parametriem – ātruma, amplitūdas, frekvences. Pētījumā piedalījās 379 dalībnieki, no 6 līdz 13 gadiem. Uzdevums bija fiksēt skatu uz stimulu un ar Tobii Pro Fusion acu kustību pierakstu iekārtu, pie darbības frekvences 250Hz, tika ierakstītas fiksācijas acu kustības. Ieguvām fiksācijas stabilitātes vērtību, pielietojot divu mainīgo elipses laukuma metodi un mikrosakāžu parametru vērtības. Tika noskaidrots, ka fiksācijai kļūstot stabilākai mikrosakāžu ātrums un amplitūda samazinās.

The bachelor thesis is written in Latvian on 38 pages. It contains 24 figures, 1 table, 1 appendix and 39 references to literature sources. The aim of the work was to find out whether fixation stability depends on the parameters of microsaccades -speed, amplitude, frequency. 379 participants aged 6 to 13 took part in study. The task was to fixate their gaze on the stimulus, and fixation eye movements were recorded by Tobii Pro Fusion eye movement recording device at an operating frequency of 250Hz. Fixation stability values using the bivariate contour ellipse area method and microsaccade parameter values were obtained. It was found that as fixation becomes more stable, speed and amplitude of microsaccades decrease.
Parameters of Microsaccades and Gaze Fixation Stability
Keywords: Optometrija; Mikrosakādes; monokulārās mikrosakādes; binokulārās mikrosakādes; fiksācijas stabilitāte; divu mainīgo elipses laukums