Skuju poliprenolus saturoša liposomāla uztura bagātinātāja izvērtējums uz amatieriem maratona un pusmaratona skrējējiem, izmantojot asins bioķīmijas rādītājus - Ščurovska, Violeta (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā apkopota informācija par poliprenolu liposomālā uztura bagātinātāja “SuperCell” lietošanas ietekmi uz maratonu un pusmaratonu skrējējiem - amatieriem. Lai izpētītu poliprenolu efektivitāti fiziskās slodzes laikā, tika pētīti divu maratona skrējēju grupu asins bioķīmiskie parametri. Pētījuma dalībnieki bija 22 vīriešu dzimuma sportisti vecumā no 25 līdz 41 gadam, kuri tika sadalīti kontroles grupā (nelietoja poliprenolus) un produktu grupā - lietoja 30 mg poliprenolu liposomu mīkstā želatīna kapsulās 3 reizes dienā 4 ± 1 dienas pirms skrējiena. Pētījuma rezultāti parādīja, ka produktu grupai statistiski nozīmigi (p<0,05) tika izmainīti eritrocītu, hemoglobīna, limfocītu un laktāta radītāji, savukārt, kontroles grupai šiem radītājiem nebija statistiski nozīmīgas izmaiņas. Darba ietvaros veiktās tiešsaistes aptaujas mērķis bija izpētīt aptaujāto respondentu fizisko aktivitāti un uztura paradumus Covid-19 pandēmijas laikā. Pētījumā apkopotas 93 respondentu atbildes: 64% respondentu Covid-19 ierobežojumi iespaidoja viņu sportiskās aktivitātes biežumu, un 65% respondentu lielu uzmanību pievērš sabalansētam uzturam, bet 43% respondentu lieto uztura bagātinātājus.

The article summarizes information on the impact of the use of liposomal food supplements with polyprenol on marathon and half marathon enthusiasts. To study the effectiveness of polyprenols during physical activity, were studied the biochemical parameters of the blood of two groups of marathon runners. The study participants were male athletes aged 25 to 41 years, who were divided into a control group and a product group containing 30 mg of polyprenol liposomes in soft gelatin capsules 3 times a day 4 ± 1 day before marathon. The results of the study showed that the parameters of erythrocytes, hemoglobin, lymphocytes and lactate were statistically significantly (p <0.05) changed for the product group, while in the control group there were no statistically significant changes in these parameters. The product group subjectively rated the race better. The main purpose of the online survey was to examine the physical activity and dietary habits of physically active respondents during the Covid-19 pandemic. The responses of 93 respondents were collected. 64% of respondents with Covid-19 restrictions impacted their sporting activity. Only 65% of respondents pay a lot of attention to a balanced diet, and 43% of respondents use food additives.
Evaluation of a liposomal food supplement containing conifer polyprenols on performance of amateur marathon and half marathon runners using blood biochemical parameters
Keywords: Farmācija; poliprenoli; maratons; asins bioķīmija; liposomas; ANCOVA