Reņģu (Clupea harengus membras) telpiskā izplatība un to ietekmējošie faktori Rīgas jūras līcī - Jaunupe, Žanete (Latvijas Universitāte, 2025)
Reņģe (Clupea harengus) ir svarīga komerciāla zivs Rīgas līcī, kur tās populācijas stāvoklis ir būtisks gan ekoloģiski, gan zvejniecības pārvaldībā. Tiek veikta regulāra reņģu uzskaite, izmantojot hidroakustiskās ierīces un pelaģisko trali, kas sniedz informāciju par zivju daudzumu un bioloģiskajiem parametriem. Tomēr šīs metodes sniedz tikai momentānu pārskatu, nenosakot faktorus, kas ietekmē reņģu blīvumu un telpisko izvietojumu. Lai labāk izprastu reņģes telpisko izplatību līcī, tika analizēta reņģu blīvuma un vides faktoru saistība vasaras sezonā, izmantojot hidroakustiskos datus, vides faktoru datus, un GAM modelēšanu. Tika secināts, ka būtiski ietekmējošie faktori ir sāļums, temperatūra, vēja stiprums, un vēja virziens.

Herring (Clupea harengus) is an important commercial fish in the Gulf of Riga, where its population status is important both ecologically and for fisheries management. Regular herring counts are carried out by using hydroacoustic devices and pelagic trawls, which provide information on fish abundance and biological parameters. However, these methods provide only a snapshot without identifying the factors that influence the temporal density of herring. To better understand the spatial distribution of herring in the gulf, the relationship between herring density and environmental factors during the summer season was analysed using hydroacoustic data, environmental factor data, and GAM models. It was concluded that significant influencing factors are salinity, temperature, wind strength, and wind direction.
Spatial distribution of herring (Clupea harengus membras) and the factors influencing it in the Gulf of Riga
Keywords: Bioloģija; reņģe; Clupea harengus; Rīgas līcis; abiotiskie faktori; telpiskā izplatība