Mikrofluīdikas čipa izstrāde kaulaudu reģenerāciju veicinošu biomateriālu novērtēšanai - Lasmane, Daniela (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba mērķis bija izstrādāt mikrofluīdikas čipu, kas nodrošina kontrolētu vidi kaulaudu reģenerāciju veicinošu biomateriālu novērtēšanai. Darba laikā tika izstrādāts inovatīvs mikrofluīdikas čips, kas pielāgots kaulaudu, precīzāk, preosteoblastu, šūnu testēšanas prasībām, nodrošinot izgatavotā čipa materiālu bioloģisko saderību un piemērotību šūnu augšanai. Čipam tika izstrādāts pielāgots dizains, optimizēts izgatavošanas process un analizēts plūsmas sadalījums dažādas kanālu ģeometrijās, izmantojot daļiņu attēlu velocitometrijas metodi. Rezultāti ilustrē lamināras plūsmas profilus un atšķirīgus bīdes spriegumus. Izstrādātais čips tiks izmantots kā platforma biomateriālu in vitro novērtēšanai.

The aim of the study was to develop a microfluidic chip that provides a controlled environment for evaluating biomaterials that promote bone tissue regeneration. An innovative microfluidic chip was developed specifically for testing bone-related cells, more precisely preosteoblasts, ensuring the biocompatibility of the fabricated chip materials and their suitability for cell growth. A custom chip design was created, its fabrication process was optimized, and flow distribution was analyzed in various channel geometries using the particle image velocimetry. The results illustrate laminar flow profiles and varying shear stresses. The developed chip will be used as a platform for in vitro evaluation of biomaterials.
Development of a microfluidic chip for the evaluation of biomaterials promoting bone tissue regeneration.
Keywords: Bioloģija; mikrofluīdika; orgāns uz čipa; biomateriāli; plūsmas analīze