Verģences atbildes izmaiņas atkārtotos mērījumos - Varlamova, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapām, satur 32 attēlus, 2 tabulas un 14 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis. Izvērtēt verģences sistēmas noguruma reģistrēšanas iespējas verģences mērījumu laikā. Dalībnieki un metode. 20 dalībniekiem analizēts verģences atbildes maksimālais ātrums un tā reģistrēšanas laiks, stimulējot verģenci ar 1º lielu verģences soli. Rezultāti. Konverģences atbildes verģences maksimālais ātrums nemainījās visiem dalībniekiem, reģistrēšanas laiks – vienam dalībniekam. Diverģences atbildes maksimālais ātrums mainījās pieciem dalībniekiem, reģistrēšanas laiks – vienam dalībniekam. Secinājumi. Izvēlētais eksperimenta dizains nerada iespējamas noguruma pazīmes konverģences atbildei, bet uzrāda ietekmi uz diverģences atbildi – pieciem dalībniekiem novēro maksimālā ātruma samazināšanos. Iepriekšējā verģences stimula virziens ietekmē diverģences maksimālā ātruma reģistrēšanas laiku.

Bachelor thesis is written in Latvian on 31 pages, it contains 32 pictures, 2 tables, and 14 references. Aim: To evaluate the appearance of vergence system fatigue during vergence measurements. Participants and method: There were analyzed maximal velocity of vergence response and its appearance time in 20 participants if 1º vergence step stimuli were used. Results: Maximal velocity of convergence showed no changes in all participants, appearance time – in one participant. Maximal velocity of divergence changed in five participants, appearance time – in one participant. Conclusions: Experimental design showed no signs of possible fatigue and effect on convergence response, but affected divergence response – five participants showed decrease of maximal velocity. In divergence, appearance time of maximal velocity is affected by the direction of previous vergence response.
Vergence response in repetitive measurements
Keywords: Fizika; konverģence; diverģence; maksimālais ātrums; maksimālā ātruma reģistrēšanas laiks