Molekulārās dinamikas metodes pielietošana Y2O3 un FeF3 rentgenabsorbcijas spektru interpretācijai - Lazdiņš, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2015)
Rentgenabsorbcijas spektroskopija ir viena no eksperimentālajām metodēm, kas spēj sniegt informāciju par parauga lokālo struktūru. No otras puses, informāciju par lokālo struktūru iespējams iegūt no molekulārās dinamikas simulācijām. Šajā darbā eksperimentālie rentgenabsrobcijas spektri tiek izmantoti, lai novērtētu FeF3 un Y2O3 klasiskās molekulārās dinamikas spēka lauka modeļu kvalitāti. Labākos spēka lauka modeļus iespējams izmantot eksperimentālo rentgenabsorbcijas spektru analīzē un interpretācijā.

X-ray absorption spectroscopy can be used to determinate material local structure. On the other hand information about local structure can also be extracted from molecular dynamics simulations. In this work experimental x-ray absorption spectra are used to validate FeF3 un Y2O3 classical molecular dynamics force field models quality. Best models are further used for experimental x-ray absorption spectra analysis and interpretation.
Application of molecular dynamics method to the interpretation of Y2O3 and FeF3 x-ray absorption spectra
Keywords: Fizika; rentgenabsorbcijas spektroskopija; molekulārā dinamika; lokālā struktūra; Rentgenabsorbcijas spektra pēcmalas sīkstruktūra (EXAFS)