Latvijas un Dānijas farmācijas nozares inovāciju sistēmu salīdzinājums - Jermolajeva, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek aplūkotas un salīdzinātas Dānijas un Latvijas farmācijas nozares inovāciju sistēmas. Darba mērķis ir izanalizēt abu nacionālo inovāciju sistēmu stiprās un vajās puses, atrast atšķirības un līdzības, ka arī atklāt problēmas Latvijas farmācijas inovāciju sistēmas darbībā un izstrādāt priekšlikumus to risināšanai. No raksta var secināt, ka patlaban Latvijas farmācijas nozares inovāciju sistēma ir vāji koordinēta un neproduktīva. Šīs situācijas galvenie cēloņi ir nepietiekamais valsts finansējums R&D un inovāciju stimulējošās likumdošanas trūkums. Tāpat arī izglītības un zinātnes nepietiekams finansējums noved pie tā, ka valstī trūkst augsti izglītotu jaunu speciālistu. Savukārt, tā kā valstī gandrīz nepastāv inovāciju veicinošo atbalsta mehānismu, uzņēmējiem nav izdevīgi ieguldīt lielākus līdzekļus inovatīvajā darbībā.

This paper presents the analysis and comparison of Latvian and Danish systems of innovation in pharmaceuticals. The purpose of the current paper is to examine the weaknesses and strengths, as well as to find the differences and similarities between the two national systems. After problems in Latvian pharmaceutical system have been identified some managerial implications are made at the end of the paper. The author has concluded that currently Latvian pharmaceutical system is identified as poorly coordinated. The main causes of system’s inefficiency are small public spending on R&D and lack of incentives and policies for innovation. Also an insufficient public expenditure on education and science leads to shortage of qualified young specialists, but the mix of public support mechanisms is ineffective for private sector to attract investments in research.
Comparative study of Latvian and Danish systems of innovation in pharmaceuticals
Keywords: Vadībzinātne