Kaņepju betona izmantošanas potenciāls privātmāju būvniecībā Latvijā - Grūbe, Hugo (Latvijas Universitāte, 2023)
Klimata izmaiņas ir būtiska un aktuāla problēma mūsdienās, pret kuru ir nepieciešams reaģēt. Būvniecība ir viena no nozarēm, kas ietekmē klimatu visvairāk, tāpēc ir svarīgi pētīt un aktualizēt ilgtspējīgākus būvniecības materiālus. Ir izpētīts, ka kaņepju betons ir ilgtspējīgs materiāls, kas absorbē vairāk ogļskābās gāzes nekā izdala. Šī darba mērķis ir pamatot kaņepju betona izmantošanu privātmāju būvniecībā Latvijā no siltumizolācijas un izmaksu viedokļa. Pēc darba rezultātiem tika secināts, ka kaņepju betons ir līdzvērtīgs siltumizolācijas materiāls plaši lietotajiem materiāliem, kā minerālvate. Turklāt kaņepju betona siltumizolācijas īpašības atbilst Latvijas būvnormatīviem. No ekonomiskā viedokļa kaņepju betona sienu konstrukcijas izmaksā vairāk nekā divas reizes mazāk par keramzītbetona bloku un akmens vates sienu konstrukcijām.

Climate change is an urgent problem nowadays. Construction is one of the sectors that has the greatest impact on the climate, so it is important to implement more sustainable construction materials. Hemp concrete has been researched as a sustainable material that absorbs more carbon dioxide than it emits. The purpose of this work is to justify the use of hemp concrete in Latvia from the point of view of thermal insulation and costs. According to the results of the work, it was concluded that hemp concrete wall construction is an equivalent thermal insulation material to widely used materials such as mineral wool and expanded clay concrete block, but it costs twice less. In addition, the thermal insulation properties of hemp concrete comply with Latvian building standards.
The potential of using hemp concrete in the construction of private houses in Latvia
Keywords: Inženierzinātne; kaņepju betons; kaņepju spaļi; kaņepes; ilgtspējība; ilgtspējīgi būvniecības materiāli