Kvalitatīva attēla nodrošinājums datortomogrāfijas izmeklējumos mugurkaula jostas daļas skriemeļu lūzumu gadījumos - Korotkova, Māra (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs Kvalitatīva attēla nodrošinājums datortomogrāfijas izmeklējumos mugurkaula jostas daļas skriemeļu lūzumu gadījumos”. Teorētiskajā daļa tika analizēta literatūra par mugurkaula jostas daļas skriemeļu anatomiju, lūzumiem un datortomogrāfijas izmeklējumiem. Apkopota informācija par datortomogrāfijas attēla kvalitātes kritērijiem mugurkaula jostas daļas skriemeļiem. Pētniecības daļā, analizēti attēla kvalitātes kritēriji, balstoties uz teorētisko daļu, veikts kvantitatīvi kvalitatīvs pētījums, kura laikā ir analizēti 40 mugurkaula jostas daļas skriemeļu datortomogrāfijas izmeklējumi pacientiem ar skriemeļu ķermeņu lūzumiem. Darba mērķis – noskaidrot kvalitatīva attēla nodrošinājumu DT izmeklējumos mugurkaula jostas daļas skriemeļu lūzumu gadījumos. Darba mērķa sasniegšanai tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: apkopot literatūru par mugurkaula jostas daļas skriemeļu anatomiju un lūzumu veidiem, kā arī mugurkaula jostas daļas skriemeļu datortomogrāfijas kvalitātes kritērijiem. Veikt pētījumu par datortomogrāfijas izmeklējumu kvalitātes kritēriju izvērtējumu - mugurkaula jostas daļas skriemeļu lūzumu gadījumos. Pamatojoties uz iegūto informāciju un pētījuma rezultātiem izstrādāt secinājumus un sniegt priekšlikumus. Pētījuma instruments - mugurkaula jostas daļas skriemeļu datortomogrāfijas izmeklējuma attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējuma tabula. Darba apjoms – 38 lpp. Darbs sastāv no 5 nodaļām, 4 apakšnodaļām, 5 attēliem, 9 diagrammām, 5 pielikumiem. Izmantoti 31 literatūras un informācijas avoti. Atslēgvārdi: mugurkaula jostas daļas skriemeļi, datortomogrāfija, kvalitātes kritēriji, mugurkaula kostas daļas lūzumu veidi.

The title of bachelor’s work is “Providing a qualitative image in computed tomography examinations for lumbar spine fracture”. The theoretical part analysed literature on the anatomy, fractures and CT examinations of the lumbar vertebral column. Information on the quality criteria of the CT image for the vertebral column of the vertebral column has been collected. The research part analysed image quality criteria based on the theoretical part carried out a quantitative qualitative study analysing 40 CT examinations of the lumbar vertebral column in fracture cases. The purpose of the work is to clarify the provision of a quality image in CT examinations for lumbar spine fractures. Hypothesis - In order to achieve the objective of the work, the following tasks were done: collect literature on the anatomy and types of fractures of the lumbar vertebral column and the quality vriteria for CT of the lumbar vertebral column. Conduct a study on computed tomography quality criteria for lumbar vertebral column. Draw conlusions and make proposals on the basis of the information gathered and the study carried out. Research instrument – a quality table of images from the CT examination of the lumbar spine vertebral column. The total amount of work is 38 pages and the job consists of 5 chapters, 4 subchapters, 5 images, 9 charts, 5 annexes, 6 conclusions and 2 proposals. The bachelor’s work has analysed and compiled 31 sources of literature. The most frequently used keywords: lumbar spine vertebrae, computed tomography, quality criteria, lumbar spine fractures.
Providing a qualitative image in computer tomography examinations for lumbar spine fracture
Keywords: Medicīna; mugurkaula jostas daļas skriemeļi; datortomogrāfija; kvalitātes kritēriji; mugurkaula jostas daļas skriemeļu lūzumi