Vāciskās izcelsmes uzvārdi Raunā - Jurgena, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba nosaukums ir „Vāciskās izcelsmes uzvārdi Raunā”, darba autore ir Kristīne Jurgena, darba vadītāja Prof. Dr. philol. Ineta Balode. Darbā tiek raksturoti vāciskās izcelsmes uzvārdi, kā arī pētīts to rašnās iemesls Raunā 19.gs sākumā. Veicot salīdzinājumu starp vāciskās izcelsmes uzvārdiem Raunā 19.g.s sākumā un uzvārdiem, kas Raunā atrodami šodien, tiek aplūkotas radušās izmaiņas rakstībā. Darba gaitā tika secināts, ka vācisko uzvārdu rašanos ietekmējuši vairāki līdzvērtīgi faktori, kā piemēram, ģeopolitiskais stāvoklis Latvijas teritorijā 19.g.s sākumā, vāciski runājošie muižnieki, cilvēku personīgā vēlme piederēt kādam noteiktam sabiedrības slānim, kā arī sākotnēja neizpratne par uzvārda nozīmi un svarīgumu. Darbs kopumā izklāstīts 40 lappusēs un tajā izmantoti 23 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: vāciskās izcelsmes uzvārdi, Rauna, Vidzemes guberņa, dzimtbūšanas atcelšana, uzvārdu nozīme.

Title of the bachelor thesis is “German-origin family names in Rauna”, author of thesis is Kristīne Jurgena, supervisor of thesis is Prof. Dr. philol. Ineta Balode. This paper explores the causes and characteristics of German origin family names in Rauna at the beginning of 19th century. By analysing and comparing family names nowadays and at the beginning of 19th century , the author presents how and why these family names have changed. It was concluded that the emergence of Germanic surnames was influenced by a number of equivalent factors such as the geopolitical situation in the territory of Latvian at the beginning of 19th century, German-speaking nobles, people's personal desire to belong to some specific layer of society, and lack of understanding of the role and importance of family names. Paper expounded in 40 pages and there are 23 literature sources used in the paper. Keywords: german-origin family names, Rauna, Governorate of Livonia, emancipation from serfdom, meaning of family names.
German-Origin Surnames in Rauna
Keywords: Valodniecība; vāciskās izcelsmes uzvārdi; Rauna; Vidzemes guberņa; dzimtbūšanas atcelšana; uzvārdu nozīme