Iegūts apgriezts astigmātisms pēc 60 gadu vecuma - Puķīte, Tina (Latvijas Universitāte, 2009)
Mērķis: Noskaidrot, cik pacientiem no atlasītajiem pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas ir konstatēts apgrieztais astigmātisms. Noteikt kāds ir vidējais apgrieztā astigmātisma lielums. Noteikt cik subjektiem apgrieztā astigmātisma korekcija tālumā dod labāku redzes asumu kā sfēriskā korekcija. Noteikt, vai iegūta apgriezta astigmātisma subjektīvā atradne sakrīt ar objektīvo atradni. Cik pacientiem astigmātisms ir lielāks par 0.75D. Noteikt vai apgrieztais astigmātisms ir saistīts ar kataraktas klātbūtni. Subjekti: pētījumā tiek izvēlēti pacienti vecāki par 60 gadiem (izmantojot arī pacientu kartes) kuri iepriekšējā gada laikā griezušies ar sūdzībām par sliktu redzi tālumā. Katram pacientam ir noteikts redzes asums tālumā bez korekcijas, un ar labāko sfērisko un sferocilindrisko korekciju. Pārbaude izdarīta neskatoties uz kataraktas klātesamību vai neesamību. No pētījuma izslēgti subjekti ar vispārējām saslimšanām un acu slimībām. Metodes: Redzes pārbaude un korekcija veikta izmantojot vispārpieņemtās redzes pārbaudes un korekcijas metodes. Kataraktas klātbūtnes diagnosticēšanai izmantota biomikroskopija. Rezultāti: Vairāk kā 2/3 no subjektiem vecumā pēc 60 gadiem objektīvajā refrakcijā atrod cilindrisko komponenti, turklāt pusei no tiem cilindra komponentes apjoms ir 0.75 [D] vai vairāk. Objektīvi un subjektīvi uzrādīto cilindru apjomi ir statistiski atšķirīgi gan kopumā, gan katrā subjektu grupā atsevišķi. 44% no subjektiem ar apgrieztu astigmātismu uzrāda kataraktas pazīmes. 60 % no subjektiem grupā ar kataraktas pazīmēm sferocilindriska korekcija uzlabo redzes asumu par 1 optotipu rindu. Objektīvais un subjektīvais cilindra komponentes apjoms starp abām subjektu grupām nav statistiski atšķirīgs. Secinājumi: 1) Pacientiem vecumā pēc 60 gadiem apgrieztais astigmātisms sastopams bieži, ko parāda astigmātisma objektīvā atradne, kas sastāda 69%, ja ietvertas tiek viena vai abas acis. 2) Vidējais apgrieztā astigmātisma lielums pēc objektīvās atradnes ir 0.82D. 3) Sferocilindriskā korekcija dod salīdzinoši labāku redzes asumu pacientiem ar un bez kataraktas.4) Astigmātisma komponentes lielums objektīvajā un subjektīvajā refrakcijā ir atšķirīgi, neatkarīgi no kataraktas klātbūtnes. 5) Par kataraktas esamību vai neesamību nevar apgalvot pēc objektīvās vai subjektīvās apgrieztā astigmātisma atradnes. 6) Apgrieztais astigmātisms, kas ir lielāks par 0.75D ir atrodams 64,7% acīs. Diplomdarbs kvalifikācijas iegūšanai ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 35 lappusēm, satur 16 attēlus un 6 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: astigmātisms, katarakta, ATR.

Objective: To determine the extent of the sampled patients after 60 years of age may have found the against-the-rule (ATR) astigmatism. Determine average value of the ATR astigmatism. Determine the number of subjects which visual acuity with spherocylindrical correction is better than spherical. Compare the objective ATR astigmatism degrees to subjective ATR degrees. Define the amount of subjects, which astigmatism level is higher than 0.75[D]. Determine whether the ATR astigmatism is related to the presence of cataract. Subjects: Patients older than 60 years (using the patients' cards) which last year approached with complaints of reduced distance vision. Each patient has been determinate distance visual acuity without correction, and with the best possible spherical and spherocylindrical correction. Checks carried out irrespective of the presence or absence of the cataract. The study excluded subjects with ordinary illnesses and eye diseases. Methods: Visual correction made by using routine visual correction methods. Diagnose cataract presence/ absence with slit lamp. Results: More than 2/3 of the subjects aged 60 years or more, present the objective refractive cylindrical components, in addition to half of these subjects present cylinder volume 0.75 [D] or more. Objectively and subjectively presented cylinder volumes are statistically different, both overall and within each subject group separately. 44% of subjects with ATR astigmatism show cataract presence. 60% of the group of subjects with signs of cataract spherocylindrical correction improves visual acuity of the 1 row of the optotypes. The objective and subjective findings of the cylinder volume between the two groups of subjects is not statistically different. Conclusions: 1) Patients aged 60 years or more ATR astigmatism occurs frequently, as demonstrated by objective findings, which make up 69%, if included in the one or both eyes. 2) The average size of ATR astigmatism after objective findings is 0.82 D. 3) Spherocylindrical correction gives a relatively better visual acuity than the best spherical correction in subjects both with and without cataract. 4) The total amount of astigmatism in objective and subjective finding is different, regardless the presence of cataract. 5) Prediction of the cataract presence after objective and subjective findings is inaccurate. 6) 64.7% of the eyes after 60 years old show ATR astigmatism 0.75 D or more. Keywords: astigmatism, cataract, ATR. Thesis is written in Latvian on 35 pages, contains 16 graphics and 6 references.
Aquired against the rule astigmatism in patients over 60
Keywords: Fizika