Radošās darbības veicināšana rokdarbu nodarbībās pirmsskolas izglītībā otrajā posmā - Dumina, Larisa (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba nosaukums: „Radošās darbības veicināšana rokdarbu nodarbībās pirmsskolas izglītībā otrajā posmā”. Darba autore: Larisa Dumina Darba zinātniskā vadītāja: Dr. paed., asociētā profesore Māra Urdziņa-Deruma Darba saturs: ievads, divas daļas ar apakšnodaļām, nobeigums, izmantotās literatūras un avotu saraksts, pielikumi. Darba apjoms ir 73 lappuses, 6 tabulas, 21 attēli, 55 literatūras avoti, 29 pielikumi. Pētījuma mērķis: izpētīt radošo darbības veicināšanas iespējas rokdarbu nodarbībās pirmsskolas izglītībā otrajā posmā. Diplomdarba ievaddaļā autore definē pētījuma pamatkategorijas: pētījuma mērķi, pētījuma priekšmetu, pētījuma objektu, pētījuma uzdevumus, pētījuma hipotēzi, pētījuma metodes, pētījuma bāzi. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darba pirmajā – teorētiskajā daļā tiek pētīta pedagoģiski psiholoģiskā literatūra par bērnu radošo darbību pirmsskolas izglītībā otrajā posmā. Darba otrajā – empīriskajā daļā iekļauta pētījuma norise, apkopoti un analizēti radošās darbības veicinošie faktori rokdarbu nodarbībās pirmsskolas izglītībā otrajā posmā. Pētījums tika veikts X pirmsskolas izglītības iestādē, kurā piedalījās 8 bērni vecumā no 4 līdz 5 gadiem, vecāki, skolotājas. Galvenie autori, uz kuriem diplomdarba izstrāde balstās: Albrehta, D., Batņa, V., Bebre, R., Briška, I, Geske, A., Grīnfelds, A., Golubina, V., Kalēja – Gasparoviča, D., Iljins., E., Karpova, Ā., Kalvāns, Ē., Lubarts, T., Puškarevs, I., Stangaine, I., Špona, A., Hibnere, V., Vigotskis, Ļ. u. c. Balstoties uz literatūras atlasi, autore veica pedagoģisko pētījumu par radošas darbības veicināšanu rokdarbu nodarbībās pirmsskolas otrajā posmā. Pētījumā tika pārbaudīta un apstiprināta izvirzītā hipotēze: Radošās darbības veicināšana rokdarbu nodarbībās pirmsskolas izglītībā otrajā posmā norit veiksmīgāk, ja: -tiek nodrošināta radošā mācību vide; -rokdarbu nodarbības ir regulāras; -bērniem tiek piedāvāti brīvai izvēlei daudzveidīgi rokdarbu materiāli; -netiek ierobežota bērna fantāzija; -bērniem ir laiks pabeigt darbu. Atslēgas vārdi: radošums, radoša darbība, rokdarbu nodarbības, pirmsskolas izglītība, pirmsskolas izglītības otrais posms.

The title of work: „Promotion of creative activity in handcraft classes in the second stage of pre-school education”. The author of work: Larisa Dumina The head of scientific work: Dr. paed., asociētā profesore Māra Urdziņa-Deruma Contents of research: introduction, two parts with subsections, The volume of work: introduction, two parts with subsections, conclusion, list of used literature and sources, and appendices comprise the thesis material. The work has 73 pages, 6 tables, 21 figures, 55 literature sources, 29 appendices. The study's goal is to look into the potential for encouraging creative activity in handicraft lessons in the second stage of pre-school education. The author identifies the key categories of research in the introductory section of the diploma thesis: research aims, research subject, research object, research tasks, research hypothesis, research techniques, and research base. In order to achieve the goal, the pedagogical - psychological literature on children's creative activity in the second stage of pre - school education is investigated in the first - theoretical portion of the work. The second - empirical section of the paper summarizes and analyses the characteristics that promote creative activity in handicraft lessons in the second stage of pre - school education. The study was carried out at X pre-school educational institution, which was attended by 8 children aged 4 to 5 years, as well as their parents and teachers. The following authors contributed to the development of the diploma thesis: Albrecht, D., Batna, V., Bebre, R., Brishka, I, Geske, A., Grnfelds, A., Golubina, V., Kalja - Gasparovia, D., Ilyin., E., Karpova, A., Kalvans, E., Lubarts, T., Pushkarev, I., Stangaine, I., Shpona, A., Hibnere, V., Vigotsky, L. The author conducted a pedagogical study on the promotion of creative activities in handicrafts in the second stage of preschool based on a selection of literature. The study tested and confirmed the hypothesis: Promoting creative activity in handicrafts in pre-school education in the second stage is more successful if: - a creative learning environment is provided; - handicraft classes are regular; - children are offered a variety of handicraft materials for free choice; - the child's imagination is not limited; - children have time to complete work. Keywords: creativity, creative activity, handicraft lessons, pre-school education, second stage of pre-school education.
Promotion of creative activity in handcraft classes in the second stage of pre-school education
Keywords: Pedagoģija; radošums; radošā darbība; rokdarbu nodarbības; pirmsskolas izglītība; pirmsskolas izglītības otrais posms