Nelineāri optiski aktīvu mazmolekulāru organisko stiklu īpašību pētījumi - Kalniņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā apskatīti jauni nelineāri optiski (NLO) aktīvi mazmolekulārie amorfu fāzi veidojošie organiskie savienojumi, kas ir optiski dzidri un no kuriem iespējams veidot plānas kārtiņas ar liešanas metodēm. Šāda NLO materiālu uzklāšana vienkāršo arvien plašāk mikroelektronikā izmantoto NLO ierīču izgatavošanas tehnoloģiju un var samazināt to ražošanas izmaksas, turklāt ar organiskajiem NLO aktīviem materiāliem būtu iespējams palielināt ierīču efektivitāti. Pētījuma mērķis ir izpētīt oriģinālu Latvijā dizainētu un sintezētu mazmolekulāro stiklaveida organisko savienojumu NLO efektivitāti, termostabilitāti un izvērtēt to atbilstību tālākiem pielietojumiem. Mērķa sasniegšanai izmantotas metodes, kas ietvertas kopējā materiāla novērtēšanas un raksturošanas ciklā: paraugu pagatavošana, organisko NLO hromoforu orientēšana, optiskie mērījumi un materiālu polarizēšanas termostabilitātes mērījumi. Darbā aprakstītas izmantotās metodes un iegūtie rezultāti, kā arī skaidrotas veidoto NLO materiālu

Work discuss new nonlinear optical (NLO) active low molecular weight organic structures able of making amorphous phase where studied. The materials are optically clear and were made with casting methods, that are becoming more likely used in making of NLO devices for microelectronics. Casting methods lowers manufacturing expenses and it is possible to increase the efficiency of NLO active materials with organic structures. The aim of the thesis is to study NLO efficiency, thermostability of low molecular weight organic glass structures and analyse if they are appropriate for further use. For achieving the aims of this research methods as film making, polarizing of organic NLO materials, optical and polarizing thermostability of material measurements were used. Methods and obtained results are described further. The dependency of efficiency of NLO materials from molecular structures of compounds is explained as well.
Investigation of properties of nonlinear optical active low molecular organic glasses
Keywords: Fizika