Valstu konfederācijas apvienošanās federatīvā valstī-vēsturiskais diskurss - Grauziņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2014)
Samērā neilgā Eiropas Savienības pastāvēšanas laikā, joprojām sabiedrībā skaidri nav formulēts tās statuss. Vai Eiropas Savienības apvienošanās ir vērsta uz federatīvas valsts izveidi? Uz šo jautājumu autore mēģina atbildēt dotā darba ietvaros. Darba tēma ir izvēlēta, jo autore vēlas uzsvērt tās aktualitāti. Līdz ar valstu apvienošanos Eiropas Savienībā ir daudz diskutēts par dalībvalstu un Eiropas Savienības statusu kopumā. Darbu veido trīs nodaļas.Darbās secināts, ka Eiropas Savienības apvienošanās rezultātā netika izveidota federatīva valsts, kā arī šobrīd Savienības par federāciju netiek uzskatīta.

During the relatively short period of existence of the European Union, its status has not been clearly defined yet. Does the integration process of the European Union aim at establishment of a federal state? The author attempts to answer the question in this paper. The reason why this subject was chosen lies in its topicality. Since the moment when the European states started linking up within a single organisation, discussions regarding the status of member states and the European Union have been expansive indeed. The Bachelor Thesis consists of three chapters. The conclusion is that as a result of establishment of the European Union no federal state was formed and it may not be considered federal today either.
Consolidation of confederate state in federal state- historical discourse
Keywords: Juridiskā zinātne