Aprūpe pacientiem pēc miokarda infarkta agrīnā atveseļošanās periodā - Matosova, Olga (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – Aprūpe pacientiem pēc miokarda infarkta agrīnā atveseļošanās periodā. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka pasaulē miokarda infarkts ir ļoti izplatīta slimība, kā arī visbiežākais pēkšņās nāves cēlonis. Ik gadu no miokarda infarkta mirst 4,3 miljoni Eiropas iedzīvotāju, kas sastāda 48% no kopējas mirstības cēloņiem. Savukārt Latvijā katru gadu vairāk nekā 1500 slimniekiem atklāj plašu miokarda infarktu. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt, kāda aprūpe nepieciešama pacientiem pēc miokarda infarkta agrīnā atveseļošanās periodā. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras analīzi par aprūpi pacientiem pēc miokarda infarkta agrīnā atveseļošanās periodā, analizēt D.E. Oremas māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt pilotpētījumu un pētījumu, veikt iegūto datu apstrādi un analīzi, formulēt secinājumus. Pētniecības jautājums: Kāda aprūpe tiek veikta pacientiem pēc miokarda infarkta agrīnā atveseļošanās periodā? Pētījuma veikšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, instruments – daļēji strukturēta intervija. Pētījuma respondenti – septiņas māsas, kuras nodrošina aprūpi pacientiem pēc miokarda infarkta. Pēc veikta darba var secināt, ka miokarda infarkta pacientu atveseļošanās atkarīga no tādiem faktoriem kā miokarda infarkta plašums, savlaicīga diagnozes uzstādīšana, vecums, iepriekšējais veselības stāvoklis, ārstēšana, aprūpe, tuvu cilvēku atbalsts, motivācija, un pacienta aktīva piedalīšanas, rekomendāciju ievērošanas atveseļošanas procesā. Māsa veic novērtēšanu un sniedz tam nepieciešamo fizioloģisko, sociālo un garīgo aprūpi. Tāpēc, aprūpējot miokarda infarkta pacientus, māsai nākas saskarties ar dažādām aprūpes problēmām un mērķiem, piemēram, korekta medikamentu lietošana, rekomendāciju ievērošana, smēķēšanas aizliegšana, noteikta režīma un vadlīniju ievērošana. Liels darbs tiek ieguldīts izglītojot ne tikai pacientus, bet arī pacienta ģimenes locekļus. Tam ir liela nozīme, jo lai ārstēšanās un rehabilitācijas periods sniegtu labākus rezultātus, maksimāli paaugstinot dzīves kvalitāti, nepieciešams izglītot pacientus saprotama valodā, korekti izteikties un censties motivēt pacientu uz sadarbību. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās, pētnieciskās daļas un 3 pielikumiem. Atslēgvārdi: pacients, miokarda infarkts, kardioloģija, aprūpe, aprūpes problēmas, rehabilitācija, izglītošana.

The Bachelor's Paper thesis – Care of patients after myocardial infarction during the early recovery period. Topicality of the theme is the fact that in the world it is a very common disease, which is the most common cause of sudden death. Every year from a heart attack die 4.3 million Europeans, representing 48% of the total mortality. In turn, Latvian every year more than 1,500 patients finds large myocardial infarction. The aim of the Bachelor paper is to examine and analyze care methods provided for patients after myocardial infarction during the early recovery period. The research objectives: to analyse the relevant literature, to analyse D.E. Orem’s nursing theory in conjunction with the theme of the Bachelor paper, to develop an effective research method, to carry out a pilot study and research, collect and analyze survey results and to formulate conclusions. The research question is: What kind of care is provided for patients after myocardial infarction during the early recovery period? The research method- qualitative research method, research tools- semi-structured interview. The respondents were seven clinical-unit nurses who provide care of patients with myocardial infarction. Following the completion of the work it can be concluded that myocardial infarction patients in recovery period depends on factors, such as myocardial infarction vastness, timely diagnosis, age, previous health status, treatment, care, family and friends support, motivation, and the patient's active participation of compliance with the recommended recovery process. The nurse assesses provides the necessary physiological, social and spiritual care. Therefore, care for heart attack patients, nurse confronted with different challenges and goals of care, such as the correct use of medication, compliance with the recommended smoking prohibition, set mode and guidelines. Great efforts are made in educating not only patients, but also the patient's family members. This is great importance, as to treatment and rehabilitation period provide better results, maximizing the quality of life, because it is necessary to educate patients to express themselves correctly and try to motivate the patient to co-operation. The Bachelor paper consists of theoretical and research parts and of 3 attachments. Keywords: patient, myocardial infarction, cardiology, care, care problems, rehabilitation, education.
Care of Patients After Myocardial Infarction During the Early Recovery Period
Keywords: Medicīna; pacients; miokarda infarkts; kardioloģija; aprūpe; aprūpes problēmas