Solārā un lunārā simbolika Latvijas vēlā dzelzs laikmeta rotaslietās. - Partojeva, Sofija (Latvijas Universitāte, 2008)
Solārās un lunārās simbolikas pirmsākumi meklējami vēlajā neolītā un to nozīme daudzviet ir saglabājusies līdz pat mūsdienām. Abi šie simboli ir cieši saistīti ar zemkopju un lopkopju sabiedrību garīgo kultūru, ticējumiem, reliģiskiem priekšstatiem. Solārā simbolika ir sastopama daudzveidīgā rotaslietu klāstā kā vienkāršs rotas ornaments un saules atveidojuma kopums. Lunārā simbolika galvenokārt izpaužas mēness veida piekariņos, kuri visbiežāk sastopami lībiešu apdzīvotajā teritorijā, bet reti iegūtas kuršu, zemgaļu, sēļu un latgaļu kapulauku inventāros. Autore savā darbā analizē lunāro piekariņu izplatību, daudzveidību formu ziņā, lunāro piekariņu izcelšanos un nozīmi garīgajā kultūrā. Solārās simbolikas izpētē galvenais uzdevums bija apskatīt to izplatību Latvijas teritorijā dzīvojošo tautu kapu inventāros un izvietojumu uz rotaslietām. Atslēgas vārdi: solāra, lunāra, simbolika, vēlais dzelzs laikmets, Latvijas teritorija

The first finds of solar and lunar symbols are dated to the late Neolithic period and meanings of them still remain. Both symbols are closely bound with spiritual culture, beliefs and religious concepts of crop-grower and cattle breeder societies. 'Suns' are simple ornaments on many types of jewelry and contour of the sun in the same time. Lunar symbolisms in material culture are mostly found as moon - shaped pendants, which are mainly found in areas inhabited by Livs. But they are few findings in Courian and Latgallian grave inventory. In this document author analyze spreading of lunar pendants, their typs of form, orgins and meaning in spiritual culture. But main task in research of solar symbolism was to find out how usual is this ornament on jewelry compare with other ornaments. Key word: solar, lunar, symbols, Late Iron Age, Latvian territory
Solar and Lunar Symbolic in the Jervellery of the Late Iron Age Latvia.
Keywords: Vēsture