Alternatīvās komunikācijas izmantošana bērniem ar komunikācijas traucējumiem saziņas prasmju attīstībai pirmsskolas izglītības iestādē - Veinberga, Daiga (Latvijas Universitāte, 2018)
Komunikācija nosaka cilvēku savstarpējās attiecības, tā ir būtiska bērna attīstībā. Tiek uzskatīts, ka aptuveni vienam no divpadsmit bērniem no 100 vecumā no 3 -17 gadiem ir valodas vai runas traucējumi, kas būtiski ierobežo šo bērnu kumunikāciju ar apkārtējo sabiedrību. Šie bērni bieži nespēj izteikt pat savas primārās vajadzības, kas samazina viņu pašapziņu, rada nespēju saprast citu cilvēku teikto un pilnvērtīgi iekļauties sabiedrības dzīves procesos. Daļai no šiem bērniem ir nepieciešami papildus dažādi palīglīdzekļi, kas nodrošina bērna iespēju komunicēt ar apkārtējo pasauli. Šo problēmu risināšanā tiek izmantoti dažādi alternatīvās un augmentatīvās komunikācijas metožu veidi. Maģistra darba tēma ir alternatīvās komunikācijas izmantošana bērniem ar komunikācijas traucējumiem saziņas prasmju attīstībai pirmsskolas izglītības iestādē. Maģistra darba mērķis ir Izpētīt alternatīvas un augmentatīvās komunikācijas izmantošanu pirmsskolā un izstrādāt ieteikumus alternatīvas komunikācijas metožu izmantošanai bērnu ar komunikācijas traucējumiem saziņas prasmju attīstībai pirmskolas izglītības iestādēs. Šī darba ietvaros tiek veikts komunikācijas teorētiskais apskats, īpašu uzmanību veltot jautājamiem kas saistīti ar alternatīvo un augmentatīto komunikāciju, tiek analizēta situācija Latvijas likumdošanā, kā arī veiktas intervijas ar nozaru ekspertiem. Darba nobeigumā ir sagatavoti secinājumi, kas ļautu uzlabot situāciju, veidojot jaunu sistēmu valstī un nodrošinot nepieciešamo atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni ar komunikāciju traucējumiem.

Communication determines the relationship between people, it is essential for the development of a child. About one in twelve children from the age of 3 to 17 years is believed to have a linguistic or speech disorder that greatly restricts the children's communication with the surrounding community. These children are often unable to express even their primary needs, which reduces their self-esteem, makes them unable to understand the words of others, and integrate fully into the processes of social life. Some of these children need additional aids to provide the child with the opportunity to communicate with the world. Different types of alternative and augmentative communication methods are used to solve these problems. The theme of the master's thesis is the use of alternative communication for children with communication impairments for the development of communication skills in a pre-school educational institution. The aim of the Master's thesis is to study the use of alternative and augmentative communication in the preschool and to develop recommendations for the use of alternative communication methods for communication skills development for children with communication disorders there. Within the framework of this work, a theoretical review of communication is conducted, paying special attention to the issues related to alternative and augmented communication, the situation in Latvian legislation is analysed, as well as interviews with experts in the field. At the end conclusions are drawn that would improve the situation by creating a new system in the country and providing the necessary support to families with children with communication disorders.
The use of alternative communication tools for children with communication difficulties to develop their communication skills at the pre-school educational institutions
Keywords: Pedagoģija; Bērns; Komunikācija; Komunikācijas traucējumi; Alternatīvā un augmentatīvā komunikācija