Pieaugušas sievietes pašcieņas un kautrīguma saistība ar priekšstatu par attiecībām ar tēvu bērnībā. - Vjatere, Ilze (Latvijas Universitāte, 2008)
Šajā darbā tiek pētīta pieaugušas sievietes pašcieņas un kautrīguma saistība ar priekšstatu par attiecībām ar tēvu bērnībā. Lai mērītu sievietes priekšstatu par attiecībām ar tēvu bērnībā, tika izmantota Vecāku attieksmes aptauja (Parental Bonding Instrument, Parker, Tupling & Brown, 1979), kas ļauj konstatēt meitas priekšstatu par tēva emocionālo siltumu un kontroli bērnībā. Pašcieņas mērīšanai – Rozenberga pašvērtējuma aptauja (Rosenberg, 1965), savukārt, kautrīguma mērīšanai tika izmantota Hendersones/Zimbardo kautrīguma aptauja (TheHenderson/Zimbardo Shyness Questionnaire (The Shyness institute, 2000). Pētījumā piedalījās 52 sievietes vecumā no 20 -25 gadiem. Pētījumā tika konstatētas statistiski nozīmīgas saistības starp pieaugušas sievietes pašcieņu un priekšstatu par emocionālo siltumu ar tēvu bērnībā, kā arī saistības starp pieaugušas sievietes pašcieņu un kautrīgumu. Savukārt, netika konstatētas statistiski nozīmīgas saistības starp pieaugušas sievietes kautrīgumu un priekšstatu par tēva kontroli bērnībā. Atslēgas vārdi: meitas un tēva attiecības, emocionālais siltums, kontrole, pašcieņa, kautrīgums

In this research will be overhaul association between adult woman’s concept of relations with her father in childhood, woman’s self-esteem and shyness. Adult woman’s concept of relations with her father in childhood, whitch enable recognize daughters concept of father emotional heat and control in childhood, was measured with Parental Bonding Instrument, ( Parker, Tupling & Brown, 1979). Self – esteem was measured with Rosenberg Self-steem Scale (Rosenberg, 19650), and shyness was measured with The Henderson/Zimbardo Questionnaire (The Shyness Institute, 2000). The parsticipants of this research were 52 adult womans scale of age 20-25. There was significant statistical correlation between self-esteem and adult woman’s concept of emotional heat with her father in childhood and, between self-esteem and shyness. But there was no significant statistical correlation between shyness and adult woman’s concept of her father’s control in childhood. Key words: father and daughter relation, emotional relationships, control, self-esteem, shyness
Association between adult woman's concept of relations with her farther in childhood, her self-esteem and shyness.
Keywords: Psiholoģija