Noplēšamā kalendāra grafiskā dizaina vizuāli stilistiskie aspekti - Bērza, Estere (Latvijas Universitāte, 2016)
Latvijas Univeritātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības zinātņu nodaļas Mākslas profesionālā bakalaura studiju programmas 4. Kursa studentes Esteres Bērzas (Stud. apl. Nr. eb10066) diplomdarbā „Noplēšamā kalendāra grafiskā dizaina vizuāli stilistiskie aspekti” tiek izpētīta kalendāru vēsture pasaulē un Latvijs teritorijā, kā arī pētīti kalendāru vizuāli stilistiskie veidi. Diplomdarbs sastāv no trīs daļām, 11 nodaļām un 23 apakšnodaļām, ko veido 110 lapas, 105 attēli un 5 tabulas. Teorētiskajā daļā tiek apkopota informācija par kalendāru vēsturi, to evolūciju un atšķirībām, un noskaidrota krāsu psiholoģiskā ietekme uz cilvēku. Empīriskajā daļā tiek analizēts Latvijā un ārvalstīs veidotu kalendāru dizains un struktūra. Tiek veikta aptauja par patērētāju vēlmēm kalendāra dizaina aspektos. Radošajā daļā tiek izstrādāts noplēšamā kalendāra dizains, kas gan saturiski, gan vizuāli iepazīstina ar 2017. gada dažādu gadalaiku raksturīgākajām krāsu paletēm, kā arī ar citātiem no krāsu teorijas pētnieku darbiem, lai padziļinātu radošu cilvēku izpratni par krāsas nozīmi. Lai izveidotu tematisko kalendāru par krāsas daudzveidoīgo ietekmi uz cilvēku, tika apkopota arī informācija par krāsu teoriju. Nodaļas beigās tiek aprēķinātas autora izveidotā kalendāra izmaksas. Diplomdarba atslēgas vārdi: Kalendārs, laiks, vēsture, dizains, struktūra, krāsas, Latvija.

Latvia Univerity, Pedagogy, psychology and art faculty`s educating sciences department`s bachelor study programm of Art 4th semester students Estere Berza`s (Stud. apl. Nr. eb10066) diploma „Visually stylitic aspects of graphic design for tear-off calendar” studies history of calendars around the world, and in territory of Latvia, as well as visually stylistic forms. The diploma consists of three parts, 11 chapters, 23 subdivisions, which contains 110 pages 105 images and 5 tables. The theoretical part includes information of history of calendars, evolution and differences, psychological affects of color to human life. The empirical part analyses design and structure of calendars in Latvia and other countries. Questionnaire people the expectations of calendar design. In the creative part design of tear-off calendar being created, which reflects the most inhernet colour palettes in all seasons of year 2017. Quotations of famous colour theory research workers are included in content of calendar, to deepen understanding about role of colours in more creative human minds. Also an information about colour theory were gathered, in order to construct thematical calendar about varied colour effect on subject. At the end of chapter author calculates production costs of such calendar. Keywords of diploma thesis: Calendar, time, history, design, structure, colours, Latvia.
Visually stylistic aspects of graphic design for tear-off calendar
Keywords: Mākslas zinātne; Kalendārs; Krāsas; Dizains; Struktūra; Laiks