Psihosociālo un ergonomisko darba vides riska faktoru ietekme uz nodarbināto darba spējām - Kozlova, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2015)
„Psihosociālo un ergonomisko darba vides riska faktoru ietekme uz nodarbināto darbspējām”. Darba autore: Lāsma Kozlova. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med. Jeļena Reste. Darbs izklāstīts uz 76 lpp., ietver 30 attēlus, 15 tabulas, 10 pielikumus un 46 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā apkopota un analizēta literatūra par izplatītākajiem psihosociālajiem un ergonomiskajiem riskiem papīra un papīra izstrādājumu ražošanas nozarē nozarē, aplūkota to ietekme uz veselību un darbspējām. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā izmantotās metodes, bet trešajā daļā atspoguļoti iegūtie rezultāti un veikta to analīze. Iegūtie rezultāti liecina, ka darbs maiņās un psihoemocionālais saspringums mazina darbspējas uzņēmumā strādājošajiem. Tāpat arī fiziski smaga darba, darba piespiedu pozā sēdus un monotona darba ietekmē mazinās nodarbināto darbspējas. Darbspējas pozitīvi ietekmē regulāras atpūtas pauzes. Atslēgas vārdi: psihosociālie, ergonomiskie, darbspējas, papīra izstrādājumu ražotne

„The impact of psychosocial and ergonomic workplace risk factors on work ability of employees”. Author: Lāsma Kozlova. Scientific leader: Dr. med. Jeļena Reste. Total number of pages 76, including 30 figures, 15 tables, 10 attachments and 46 information sources. Master`s thesis consists of three parts. The first part summarizes and analyses the information from literature sources on psychosocial and ergonomic risk factors, and their impact on health and work ability for employees in the branch of paper and paper product manufacturing. The second part describes the methods used in the scientific work, and the third part has the summary and analysis of results. The main conclusions are that shift work, mental strain, physically strenuous work, sedentary work and monotonous job tasks reduce work ability of employees. Regular breaks during working time have a positive impact on work ability. Key words: psychosocial, ergonomic, work ability, paper mill
The impact of psychosocial and ergonomic workplace risk factors on work ability of employees
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; psihosociālie; ergonomiskie; darbspējas; papīra izstrādājumu ražotne