Vācu tautības iedzīvotāju izraidīšana no Austrumprūsijas (1944—1949): cēloņi, norise, motivācija - Ansons, Elvis (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs veltīts bijušās Austrumprūsijas likvidācijai, atdalot to no Vācijas, teritorijas sadalei Polijas – PSRS starpā un vācu tautības iedzīvotāju izraidīšanai. Darbā aplūkotas: 1)politiskās norises, kuras bija par priekšnosacījumu Austrumprūsijas nonākšanai kaimiņu valstu pastiprinātas uzmanības lokā; 2)šo tendenču pastiprināšanās 2. pasaules kara laikā; 3)Polijas un PSRS motivācija vācu tautības iedzīvotāju izraidīšanai; 4)rietumu sabiedroto loma minētajos vēsturiskajos procesos; 5)izraidīšanas norise, tās atšķirības Polijas un PSRS pārvaldē nonākušajos apgabalos. Darbā izteiktie spriedumi un secinājumi pamatoti, balstoties uz publicētiem dokumentiem un zinātnisko literatūru.

The work is devoted to East Prussian liquidation - partition it from the Germany, distribution of the territory between USSR and Poland and German population outlawry. At the work are regarded following up matters: 1.political events which cause a situation when the East Prussion become an interest object of neighboring countries;; 2.swelling of those tendencies in the World War 2; 3.USSR and Poland motivation in case of German population outlawry; 4.the West Allies role in those historical processes; 5.process of German population outlawry – the differences between slide down districts of USSR and Poland administration. Sentences and conclusions in this work are based on printed documentation and scientific literature.
The Extradition of German Inhabitants from Eastern Prussia (1944–1949): the reasons, process, motivation
Keywords: Vēsture