Hedžēšana kā risku pārvaldības veids, izmantojot atvasinātos finanšu instrumentus un to piemērošana SIA "Agerona" - Rumba, Ginta (Latvijas Universitāte, 2018)
Hedžēšana ar atvasināto finanšu instrumentu palīdzību ir specifiska un pietiekoši neizpētīta Latvijā un SIA “Agerona” tas ir neaizstājams process Sabiedrības risku ierobežošanai. Diplomdarba mērķis ir pamatojoties uz hedžēšanas un atvasināto finanšu instrumentu teorētisko aspektu izpēti, noteikt būtiskākās problēmas to piemērošanai SIA "Agerona" un izstrādāt priekšlikumus to pielietojuma pilnveidošanai preču un valūtas darījumiem. Galvenie darba uzdevumi ir izpētīt hedžēšanas teorētiskās prasības un izstrādāt SIA “Agerona” cenu riska un valūtas svārstību riska pārvaldību ar hedžēšanas palīdzību. Diplomdarbā ir izstrādāti septiņi cenu risku pārvaldības modeļi, un sniegti priekšlikumi valūtas svārstību riska ierobežošanai.

Hedging by derivative financial instruments is rather specific and not quite studied in Latvia and for SIA „Agerona” it is a vital process for mitigation of the company’s risks. The goal of this diploma paper is to determine the most significant problems in applying derivative financial instruments to SIA „Agerona” and to elaborate suggestions for improvement of their usage in transactions with goods and currency, on the basis of research of theoretical aspects of hedging and derivative financial instruments. The main tasks of the paper are research of theoretical requirements of hedging and elaborating SIA „Agerona” price risk and currency exchange rate fluctuation risk management by means of hedging. The diploma paper elaborates seven price risk management models and provides suggestions for mitigation of risk of currency exchange rate fluctuations.
Hedging as a risk management, using derivative financial instruments and their application to Agerona Ltd
Keywords: Ekonomika; Hedžēšana; Atvasinātie finanšu instrumenti; Riski; Birža