Salīdzinošā analīze Donžuāna tēlam spāņu un franču literatūrā 19. gadsimtā - Rozentāle, Juta (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba tēma ir salīdzinošā analīze Donžuāna tēlam spāņu un franču literatūrā 19. gadsimtā. Darba mērķis ir noskaidrot kādas atšķirības parādās Donžuāna tēla atveidē dažādu kultūru literatūrā. Pētījuma jautājumi ir sekojoši: kāda ir leģenda par Donžuānu, kā viņš tiek atveidots literatūrā, kā dažādu kultūru atspoguļojumi atšķiras viens no otra un, ja to ir iespējams atrast, kādi ir atšķirību iemesli. Darba gaitā tika secināts, ka leģenda par Donžuānu ir radusies 14. gadsimtā. Līdz mūsu dienām šis mīts ir iedvesmojis vairāk kā tūkstoti mākslas darbu. Donžuāna tēls “Don Juan Tenorio” un “Âmes de purgatoire” īpaši neatšķiras. Vislielākās atšķirības ir darba funkcionālajā analīzē tā laika aktuālo literāro kustību dēļ.

The theme of thesis is Comparative Analysis of Don Juan’s Image in Spanish and French Literature in 19th Century. The aim of this thesis is to analyse how the character Don Juan is seen in the literature of different cultures. The survey questions are: what is Don Juan legend’s origin, how is he represented in literature, how his representation in different cultures differ from one another and, if it is possible to find, what are the reasons for the differences. During the research it was found that Don Juan’s legend come from 14th Century. Until present day there is more than thousand works of art inspired by the myth. Don Juan’s image in “Don Juan Tenorio” and in “Âmes de purgatoire” are very similar to each other. The biggest differences were found in the functional analysis because of that period’s literary movements.
Comparative Analysis of Don Juan’s Image in Spanish and French Literature in 19th Century
Keywords: Valodniecība; Donžuāns; literārais tēls; tēla analīze; tēla atveide; leģenda