Bakteriālās fermentācijas produktu lipopeptīdu noteikšanas iespējas, izmantojot hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi - Bērziņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakteriālās fermentācijas produktu lipopeptīdu noteikšanas iespējas, izmantojot hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi. Bērziņa Z., zinātniskais vadītājs docente Dr.ķīm Ilva Nakurte, Bakalaura darbs, 33 lappuses, 25 attēli, 2 tabulas, 20 literatūras avoti. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par lipopeptīdiem, to galvenajām iedalījumu grupām, šo savienojumu struktūru, ķīmiskajām un fizikālajām īpašībām, izceļot tās, ko potenciāli būtu iespējams izmantot inovatīvu, ārstnieciski kosmētisko līdzekļu izstrādei. Kā arī apkopotas dažādas metodes, praktiskai lipopeptīdu izdalīšanai no baktēriju kultūrām un identificēšanai. Izmantojot AEŠH/MS metodi, pētīti 4 dažādi Bacillus subtilis dažādi baktēriju kultūru paraugi. Veikta dažu lipopeptīdu savienojumu grupu un to homologu identifikācija.

Possibilities for detecting lipopeptides of bacterial fermentation products using chromatography – mass spectrometry. Bērziņa Z., supervisor professor assistant Dr.chem Ilva Nakurte, Bachelor’s thesis, 33 pages, 25 images, 3 tables, 20 literature references. In Latvian. The literature survey summarizes information about the lipopeptides, their classification and structure, chemical and physical properties that could be used for development of innovative products in cosmetics. Some extraction methods from different bacterial cultures that can be used for lipopeptides and possibilities of their identification are described. Four different Bacillus subtilis bacterial culture samples were studied using HPLC/MS analysis, different groups of lipopeptide compounds and their homologs were identified.
Possibilities for detecting lipopeptides of bacterial fermentation products using chromatography – mass spectrometry
Keywords: Ķīmija; Lipopeptīdi; Surfaktīns; Fengicīns; Augsti efektīvā šķidrumu hromatogrāfija; Masspektrometrija