Sieviešu ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem piesaiste ar tēvu un priekšstati par bērnības attiecībām ar tēvu - Rezgale, Inna (Latvijas Universitāte, 2008)
Pētījuma galvenais jautājums bija noskaidrot, vai pastāv atšķirības priekšstatos par bērnības attiecībām ar tēvu un piesaistes stilā ar tēvu sievietēm ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem un sievietēm bez ēšanas traucējumiem. Vēl tika izvirzīti šādi jautājumi: vai pastāv atšķirības piesaistes stilā ar māti un tēvu sievietēm ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem; vai pastāv saistība starp noteiktu piesaistes stilu tēvam un priekšstatiem par bērnības attiecībām ar tēvu sievietēm ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem. Pētījumā piedalījās 59 respondentes vecumā no 18 līdz 35 gadiem – 22 sievietes ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem, kuras pētījuma aptauju aizpildīšanas laikā sadarbojās ar kādu no garīgās vai fiziskās veselības aprūpes speciālistiem, un 37 sievietes bez ēšanas traucējumiem. Grupas tika pielīdzinātas pēc vecuma un nosacījuma, ka sievietēm pašreiz ir attiecības ar abiem vecākiem. Pētījuma datu ievākšanai tika izmantotas 4 metodes: demogrāfisko datu anketa, „Aptauja par attieksmi pret ēšanu” (EAT- 26 - Eating Attitudes Test: Garner,D.M., Olmsted,M.P., Bohr,Y., & Garfinkel,P.E., 1982), piesaistes stilu aptauja (Attachment Styles inventory: Sperling & Berman, 1991, adaptējusi B.Martinsone, 2003) un četras skalas no „Aptaujas par tēva klātbūtni” (Father Presence Questionnaire: Krampe,E.M., & Newton, R.R., 2006): skalas „Jūtas pret tēvu”, „Uztvere par tēva iesaistīšanos”, „Fiziskais kontakts ar tēvu” un „Mātes atbalsts attiecībām ar tēvu”. Pētījuma rezultāti atklāj, ka starp sievietēm ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem nozīmīgi biežāk sastopams izvairīgais piesaistes stils ar tēvu kā dominējošais un lielākā mērā ir raksturīga kopumā nedroša piesaiste attiecībās ar tēvu, salīdzinot ar sievietēm bez ēšanas traucējumiem. Sievietēm ar ēšanas traucējumiem ir salīdzinoši lielāka nedrošība piesaistē ar tēvu nekā piesaistē ar māti. Sievietes ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem uztver bērnības attiecības ar tēvu kā ievērojami mazāk pozitīvas, nedrošas, ar zemāku intimitātes un tuvības pakāpi, un tēvu kā mazāk iesaistītu un atbalstošu, saņemot arī mazāku atbalstu savām attiecībām ar tēvu no mātes puses, nekā sievietes bez ēšanas traucējumiem. Saistība starp noteiktu piesaistes stilu tēvam un priekšstatiem par bērnības attiecībām ar tēvu sievietēm ar nediferencētiem ēšanas traucējumiem netika atklāta. Kopumā rezultāti vērš uzmanību uz tēvu un meitu attiecībām meitu nediferencēto ēšanas traucējumu attīstības gadījumos. Atslēgas vārdi: nediferencētie ēšanas traucējumi, piesaistes stils, tēvu-meitu attiecības.

The main aim of the study work was to find out, if there are differences between women with eating disorders not otherwise specified (EDNOS) and women without eating disorders regarding to their perceptions about relationship with father during childhood, also it was important to clarify, if there are differences between these two target groups within present attachment with father. Besides this issue, following questions were rised up in the study work: are there differences between attachment with mother and attachment with father among women with EDNOS; is there correlation between certain style of attachment with father and perception of relationship with father from childhood for women with EDNOS. There were 59 respondents participating in this study work aged 18 to 35 - 22 were women with EDNOS, who cooperated with professionals from mental and physical health service during the research and 37 were woman without eating disorders. Both groups were selected and compared following by such criteria as age and the fact that at the moment study work was done, they had relationship with both parents. For data collection 4 different methods were used: EAT- 26 (Eating Attitudes Test: Garner,D.M., Olmsted,M.P., Bohr,Y., & Garfinkel,P.E., 1982), Attachment styles inventory (Sperling & Berman, 1991) and four scales from Father Presence Questionnaire: Feelings about the Father, Perception of Father’s Involvement, Physical Relationship with Father and Mother’ Support for Relationship with Father (Krampe,E.M., & Newton, R.R., 2006). Results of the study work showed that the most dominating attachment style with fathers for women with EDNOS is avoidant attachment, and these women are more often characterized by insecure attachment with their father than women without eating disorders. Comparing these two target groups, women with EDNOS have bigger insecurity in attachment with father than mother. Women with EDNOS percept childhood relationship with father less positive, more insecure, with low level of closeness and intimacy, less involvement from father’s side and less support for relationship with father from mother’s side than women without eating disorders. Link between certain attachment style with father and perception of childhood relationship with father for women EDNOS was not found. In general results of the research turn attention to relationship between father and daughter in case of eating disorders. Key words: eating disorders, attachment style, father- daughter relationship
Attachment to Father and Perceived Childhood Relationship with Father of Women with Subclinical Eating Disorders
Keywords: Psiholoģija