Propargil- vai adamantilaizvietotājus saturošu dihidropiridīna atvasinājumu ietekme uz vecu žurku uzvedības reakcijām - Vilkauša, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2012)
Novecošanās procesam raksturīgas dažādas neirodeģeneratīvas un strukturālas pārmaiņas smadzenēs, kas rada arī izmaiņas uzvedības reakcijās, palielinātu depresiju un pasliktinātu atmiņu. Amantadīnam piemīt spēja uzlabot atmiņu, un iepriekšējos pētījumos tas ir uzrādījis neiroprotektējošas īpašības. Savukārt rasagilīns iepriekšējos pētījumos ir uzrādījis antioksidanta un antiapoptiskas īpašības, kā arī spēju pasargāt neironus dažādu toksīnu ietekmē. Atipiskie dihidropiridīni, īpaši cerebrokrasts, iepriekš uzrādījuši neiroprotektīvas īpašības gan in vitro, gan in vivo pētījumos. V6-93 un D3-69 ir jauni dihidropiridīnu saturoši savienojumi ar attiecīgi amantadīna un rasagalīna aktīvajām adamantil- un propargil- grupām, kas, iespējams, piešķirs šiem savienojumiem jaunas neiroprotektīvas īpašības. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot vielu V6-93 un D3-69 efektus vispārējās lokomotorās aktivitātes, atmiņas un depresijas testos vecām žurkām, salīdzinot ar amantadīnu un rasagilīnu. Eksperimentā divās sekojošās dienās žurkām 1 h pirms eksperimentālajiem testiem tika ievadīts amantadīns, rasagilīns, V6-93 un D3-69 (visas vielas devā 1 mg/kg i.p.). Kontroles grupa saņēma fizioloģisko šķīdumu (10 ml/kg i.p.). Pirmajā dienā noteica vielu ietekmi uz lokomotoro aktivitāti atvērtā lauka testā, kā arī veica Y-veida labirinta testu ar vienu aizvērtu roku. Otrajā dienā tika veikts atkārtotais Y-veida labirinta tests, kur visas rokas bija atvērtas, lai noteiktu vielu efektus uz atmiņu. Pēc tam tika noteikta vielu antidepresīvā aktivitāte piespiedu peldēšanas testā. Iegūtie rezultāti parāda, ka rasagilīna grupa uzrāda tendenci palielināt latento laiku pirms ieiešanas jaunajā rokā, savukārt kontroles grupai ir tendence to samazināt. Salīdzinot ar kontroles grupu, V6-93 neuzrāda būtiskas atšķirības uz vispārējo lokomotoro aktivitāti, atmiņu un ietekmi uz depresivitāti. Savukārt viela D3-69 uzrāda statistiski ticamu spēju samazināt imobilizācijas laiku piespiedu peldēšanas testā, tādējādi liecinot par vielas antidepresanta aktivitāti, bet būtiska atšķirība uz lokomotoro aktivitāti un atmiņu netika fiksēta. Šis pētījums dod pamatojumu tālāk veikt pētījumus par D3-69 efektiem citos depresijas testos. Atslēgvārdi: amantadīns, rasagilīns, V6-93, D3-69, lokomotorā aktivitāte, atmiņa, depresija

Aging is associated with different neurodegenerative and structural changes in the brain, causing also behavioral changes, increased incidence of depression and memory impairment. Amantadine is able to enhance the memory and in the previous studies it showed the ability to protect the neurons. Whereas rasagiline revealed neuroprotective, antiapoptotic and antioxidant properties. Atypical dihydropyridines, especially cerebrocrast, previously showed neuroprotection in vitro and in vivo studies. V6-93 and D3-69 are novel dihydropyridine compounds, containing adamantyl- and propargyl- groups of amantadine and rasagiline, resp. We suggest that these compounds will get novel neuroprotective properties. The aim of the present study was to examine the effects of V6-93 and D3-69 on general locomotor activity, memory and depression in aged rats, in comparison to amantadine and rasagiline. In this study amantadine, rasagiline, V6-93 and D3-69 (all at doses of 1 mg/kg i.p.) were injected in rats for two following days 1 h before experimental tests. The control group received saline (10 ml/kg i.p.). On the first day, locomotor activity was measured in the open-field test, afterwards the Y-maze test with one arm closed was carried out. On the second day the repeated Y-maze test with all arms open was performed to determine the effects of the compounds on memory. Then the antidepressant-like activity of the compounds was measured in the forced-swim test. The obtained data show that rasagiline has a tendency to increase the latency before entering the new arm, however, saline - to decrease the latency in the Y-maze test. In comparison to control group, V6-93 does not show any significant changes in locomotor activity, memory or depression. D3-69 significantly decreases the immobilization time in forced-swim test, thus indicating the possible antidepressant effect. D3-69 does not show significant differences on locomotor activity and memory. These data suggest further investigation of the antidepressant activity of compound D3-69 in other depression models. Keywords: amantadine, rasagiline, V6-93, D3-69, locomotor activity, memory, depression
Effects of dihydropyridine derivatives with propargyl or adamantyl groups on old rat's behaviour
Keywords: Farmācija