Parastā pelašķa Achillea millefolium un lielziedu vīgriezes Filipendula vulgaris gadskārtu analīze dažāda vecuma zālājos. - Vērpēja, Vineta (Latvijas Universitāte, 2023)
Tikai 0,7% no Latvijas teritorijas veido dabiski zālāji, kuru skaits turpina sarukt nepiemērotas vai neesošas apsaimniekošanas dēļ. Daudzgadīgo lakstaugu gadskārtu analīze var palīdzēt noskaidrot augu populāciju pieauguma dinamiku, klimata ietekmi, kā arī iegūt nepieciešamo informāciju, lai uzlabotu pašreizējās zālāju apsaimniekošanas metodes. Pētījuma galvenais mērķis bija noskaidrot Achillea millefolium un Filipendula vulgaris sakneņu gadskārtu platuma pētīšanas iespējas zālāju apsaimniekošanas un ilglaicības pētījumos. Achillea millefolium un Filipendula vulgaris var izmantot gadskārtu analīzei, taču ir vajadzīgi papildus anatomiskie pētījumi un paraugu kvalitātes uzlabošana. Rezultāti liecināja, ka zālāja vecumam nav tik liela ietekme uz Achillea millefolium un Filipendula vulgaris vecumstruktūru, gadskārtu platumu kā iespējams citiem vides faktoriem.

Only 0,7% of the territory of Latvia is consists of natural grasslands and their numbers are declining because of unsuitable or absent management. Perennial herb growth ring research can help discover plant population dynamics, climate impact and gain the necessary information to improve existing grassland management systems. The main goal was to determine the possibility of using Achillea millefolium and Filipendula vulgaris rhizome growth ring research regarding grassland longevity and management methods. Achillea millefolium and Filipendula vulgaris could be used for growth ring analysis but further anatomical research and sample quality adjustments are needed to identify the growth ring borders more accurately. Results showed that grassland age does not impact Achillea millefolium and Filipendula vulgaris age structure and growth ring width as much assome other environmental aspects could.
Analysis of yarrow Achillea millefolium and dropwort Filipendula vulgaris growth rings in variously aged meadows.
Keywords: Bioloģija; Sausie zālāji; Gadskārtas; Daudzgadīgie lakstaugi; Lakstaugu datēšanas metodes; Vecumstruktūra