Matemātiskā modeļa izveide porainu būvkonstrukciju skaņas caurlaidības raksturlielumu noteikšanai - Ratnieks, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Šajā darbā aprakstīta skaņas izplatīšanās būvkonstrukcijās un veikta datorsimulācija jeb virtuāls eksperiments svērtā skaņas vājinājuma indeksa noteikšanai. Virtuālā eksperimenta rezultāti salīdzināti ar fizikāla mērījuma rezultātiem, kurš veikts sertificēta laboratorijā. Virtuālā eksperimenta realizācija notiek izmantojot galīgo elementu metodes palīdzību programmpaketes COMSOL Multiphysics vidē. Darba mērķis ir atkārtot eksperimentu, lai skaņas vājinājuma indeksu būvkonstrukcijām varētu noteikt ar skaitliskās modelēšanas palīdzību, kas būtu ekonomiski izdevīgāk un prasītu mazāk laika. Nākotnē tas potenciāli varētu kalpot par optimizācijas rīku būvkonstrukciju un būvizstrādājumu skaņas caurlaidības samazināšanai.

In this work the sound propagation in building constructions is described and virtual experiment to determine sound reduction index is carried out. Virtual experiment results is compared with real experiment that is carried out at certified laboratory. Virtual experiment is carried out by using finite element method in COMSOL Multiphysics software environment. The aim of virtual experiment is to reproduce the real experiment data so that sound reduction index can be determined by computer simulation that would be more economical and less time consuming. In the future it could become a tool for optimization to gain better sound isolating properties for building constructions and building materials.
Development of mathematical model for sound reduction characteristic properties estimation in porous constructions
Keywords: Fizika