Phaffia rhodozyma blakusproduktu barotnes un kultivācijas apstākļu optimizācija - Kuzmika, Iveta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis bija optimizēt P. rhodozyma barotnes sastāvu un kultivēšanas apstākļus, sasniedzot maksimāli iespējamo biomasas daudzumu un nomērīt proteīnu un astaksantīna koncentrāciju kultūrā. Tika apkopotas un pagatavotas 19 barotnes no publikācijām un 24 unikālas barotnes tika izveidotas darba ietvaros. Vides apstākļu ietekme uz rauga biomasu tika vērtēta, veicot eksperimentus ar vides temperatūru (20-24 °C), pH (4-6.5), buferšķīdumiem un pret putu līdzekļiem. Tika noteikts, ka optimālie apstākļi ir 22 °C, pH 4.5 un 6, ja barotnē ir buferšķīdums. Septiņi industriālās ražošanas blakusprodukti tika notestēti kā C vai N avoti rauga kultivēšanai. Glicerīns uzrādīja sevi kā daudzsološo C avotu. Kolbu un 5L bioreaktora kultivēšanas apstākļu optimizēšanas eksperimentu rezultātā tika iegūta biomasa, kas pārsniedz literatūrā norādīto.

The aim of the bachelor work was to optimize the composition and cultivation conditions of P. rhodozyma medium by reaching the maximum amount of biomass possible and measuring protein and astaxanthin concentrations in the culture. Nineteen media from publications were collected and prepared and 24 unique media were created as part of the work. The impact of environmental conditions on yeast biomass was assessed by experiments with environmental temperature (20-24 °C), pH (4-6.5), buffer solutions and antifoam agents. The optimum conditions were determined to be 22 °C, pH 4.5 and 6 if there is buffer solution in the medium. Seven by-products of industrial production were tested as C or N sources for yeast cultivation. Glycerol presented itself as the promising source of C. Experiments to optimize the cultivation conditions in the flasks and 5L bioreactor resulted in biomass exceeding that specified in the literature.
Optimization of by-product media and culture conditions for Phaffia rhodozyma
Keywords: Bioloģija; Phaffia rhodozyma; astaksantīns; optimizācija; blakusprodukts