Jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu zīmēšanas prasmju apguves sekmēšana - Šlampe, Kitija (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darbs: Jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu zīmēšanas prasmju apguves sekmēšana. Darba autore: Kitija Šlampe Darba vadītāja: Dr. paed. Antra Randoha Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski izzināt jaunakā pirmsskolas vecuma bērnu zīmēšanas prasmju sekmēšanas iespējas. Darba apjoms: 51 lappuse, 12 attēli, 5 tabulas, izmantoti 39 literatūras avoti. Pētījuma uzdevumi: 1. analizēt pedagoģiskās, psiholoģiskās teorētiskās atziņas par zīmētprasmi; 2. analizēt literatūru par jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu attīstības likumsakarībām pētāmās problēmas kontekstā; 3. analizēt literatūru par zīmēšanas prasmju rakturojumu un sekmēšanas iespējām pirmsskolā; 4. praktiski pārbaudīt teorētiskās atziņas empīriskajā pētījumā un analizēt iegūtos rezultātus. Atslēgas vārdi: jaunākais pirmsskolas vecumposms, zīmēšana, māksla. Pētījuma bāze: privātā pirmsskolas izglītības iestāde “X”, pētījumā piedalās desmit jaunākā pirmsskolas vecuma bērni. Kvalifikācijas darbs sastāv no 2 nodaļām: Teorētiskajā nodaļā tika analizētas pedagogu un psihologu (A. Randoha, R. Fišers, V. Hibnere, A. Špona, B. Frīdenberga, G. Svence u.c.) atziņas par vizuālo mākslu, kā personības attīstības sekmētāju, zīmēšanas prasmēm un to sekmēšanas iespējām, jaunākā pirmsskolas vecuma attīstības likumsakarību raksturojumu temata ietvaros, kā arī pedagoģiskajiem nosacījumiem zīmēšanas prasmju apguvei. Empīriskajā daļā darba autore aprakstīja savu pedagoģisko novērojumu, kurš tika veikts vienu mēnesi. Tika pētīti desmit jaunākā pirmsskolas vecumposma bērni. Tika veikts bērnu izvērtējums mēneša sākumā, un atkārtoti mēneša beigās. Pētījuma laikā, darba autore organizēja sešas praktiskās nodarbības. Šajā nodaļā, tika aprakstīta katra nodarbība un sniegts ilustratīvs materiāls.

Qualification work: Promoting the learning of drawing skills of younger preschool children. Author: Kitija Šlampe Head of work: Dr paed. Antra Randoha Objective of the study: to know the possibilities for promoting early childhood drawing skills theoretically and practically. Work volume: 51 pages, 12 images, 5 tables, 39 literature sources used. Study tasks: 1. to analyze pedagogical, psychological theoretical knowledge regarding drawing skills; 2. to analyze literature on the developmental patterns of children of the younger preschool age in the context of the problem under investigation; 3. to analyze literature on the training and promotion possibilities of drawing skills in preschool; 4. practically test theoretical knowledge in the empirical study and analyze the results obtained. Keywords: junior preschool, drawing, art. Study base: private preschool institution X, ten younger preschool children participate in the study. The qualification work consist of 2 chapters: The theoretical chapter analyzed the insights of teachers and psychologists (A. Randoha, R. Fisher, V. Hibner, A. Spona, B. Friedenberg, G. Svence, etc.) on visual art, as a promoter of personal development, drawing skills and opportunities to promote them, the characterisation of the developmental relationships of the younger preschool age within the subject, as well as the pedagogical conditions for the acquisition of drawing skills. In the empirical part, the author described her pedagogical observation, which was made for one month. Ten junior early childhood children were studied. An evaluation of the children was carried out at the beginning of the month and again at the end of the month. During the study, the author organized six practice sessions. In this chapter, each lesson was described and illustrated.
Promoting the learning of drawing skills of younger preschool children
Keywords: Izglītības zinātnes; jaunākais pirmsskolas vecumposms; zīmēšana; māksla; prasme