Saula Basa daiļrade kā radošās darbības veicinātāja grafiskā dizaina apguvē vidusskolā - Kļaviņa-Rīvīte, Kate (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarbam izvēlētā tēma, Saula Basa daiļrade kā radošās darbības veicinātājs grafiskā dizaina apguvē vidusskolā paredzēts lai izpētītu un apskatītu grafiskā dizaina nozīmi vizuālās mākslas un radošās darbības kontekstā. Darba mērķis ir izpētīt Saula Basa daiļradi un pielietot to, kā radošās darbības veicinātāju grafiskā dizaina apguvē vidusskolā. Teorijas daļā apskatot pieejamo literatūru autore apskatījusi Saula Basa dzīves gājumu, veikusi mākslas darbu analīzi, apskatījusi radošās darbības veidus un tās veicināšanas paņēmienus, kā arī grafiskā dizaina veidus un pielietojamās mācību metodes. Autores izveidotajā uzdevumu kopā iekļauti pieci dažādi ar Saula Basa daiļradi saistīti uzdevumi audzēkņu radošās darbības veicināšanai, uzdevumi izstrādāti un sakārtoti secīgi pielāgojot tos audzēkņu izaugsmei tehnisko iemaņu ziņā. Pēc darba izstrādes un uzdevumu kopas aprobācijas autore secina, ka darba sākumā izvirzītais mērķis ir sasniegts un S.Basa daiļrade var lieliski kalpot kā skolēnu radošās darbības veicinātājs grafiskā dizaina apguvē vidusskolā. Diplomdarbs sastāv no 6 nodaļām, 9 apakšnodaļām un 11 pielikumiem.

The topic chosen for the thesis, " The Use of Saul Bass' Work to Promote Creativity in Graphical Design Acquisition at a Secondary School" is designed to research and examine the purpose of graphical design in the context of visual arts and creative activities. The aim is to research Saul Bass' works and use them to promote creativity in graphical design acquisition at the secondary school. In the theoretical part the author has researched literature sources, examined Saul Bass' curriculum vitae, analyzed paintings, researched types of creative activities and ways of promoting them, and studied types of graphical design and different teaching methods that would be applied. The assignment set that the author has prepared contains five different assignments that include Saul Bass' works that is used to promote creative activities. The assignments have been developed and put in an order that adapts to the technical knowledge of the students. After writing the thesis and approving the assignment set, the author concludes that the initial aim has been reached and Saul Bass' works can be greatly used to promote creativity in graphical design acquisition at a secondary school. The diploma thesis consists of 6 chapters, 9 subchapters and 11 appendices.
The use of Saul Bass' work to promote creativity in graphic design acquisition at a secondary school
Keywords: Pedagoģija; grafiskais dizains; Sauls Bass; radošā darbība; vidusskola; daiļrade